Hlavní obsah

Číňané skupují sůl, aby je ochránila před radiací

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Lidé v Pekingu, Šanghaji a dalších čínských městech skupují z obchodů sůl. Mylně se totiž domnívají, že je ochrání před radiací, jejíhož rozšíření z Japonska se obávají. Ve čtvrtek o tom informovala čínská média a agentura AP.

Článek

Ačkoliv odborníci označovali možnost radioaktivního spadu z poškozené japonské elektrárny Fukušima 1 za téměř vyloučenou, Číňané se radiace obávají a věří, že je jodizovaná sůl ochrání. Paniku přiživily různé SMS zprávy, které varují před rozšířením radioaktivního mraku napříč Asií.

V některých obchodech v Pekingu byla skoupena veškerá sůl a trend se šíří do dalších měst a provincií. „Sůl není k dostání,“ citovala AP jednoho obyvatele Šanghaje, který pro rodinu marně sháněl aspoň kilogram. Server sina.com informoval, že na jihu provincie Kuang-tung vzrostly ceny soli pěti- až desetinásobně.

Úřady se snaží obyvatele uklidnit. Ministerstvo zdravotnictví vydalo prohlášení s upozorněním, že kuchyňská sůl nemůže před radiací nikoho ochránit, jedinec by jí musel pozřít tři kilogramy. Největší producent soli v zemi rovněž oznámil, že hromadění zásob je zbytečné. Dodal, že jsou ale k dispozici dostatečné zásoby.

Jód pomáhá ochránit před poškozením zdraví radiací. Japonská vláda například lidem preventivně rozdává jodové tablety.

Foto: Profimedia.cz

Nápis na obchodě ve městě Kuej-jang hlásá: Soli je dost, není třeba panikařit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám