Hlavní obsah

Američané zabili bratrance afghánského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Spor mezi prezidentem Hámidem Karzáím a vedením Severoatlantické aliance kvůli afghánským civilním obětem bojů koaličních sil s radikály ústí do další krize. Americké speciální síly v jižní provincii Kandahár totiž zabily prezidentova bratrance, informoval ve čtvrtek britský deník The Guardian.

Foto: Dusan Vranic/Pool , Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

Druhý bratranec prezidenta Hadži Mohamed Karzáí byl zastřelen při noční razii ve vesnici Karz. Potvrdil to mocný prezidentův bratr a guvernér Kandaháru Ahmed Wali Karzáí, jenž se společně s kmenovými vůdci zúčastnil pohřbu, který se má v rámci islámské tradice konat 24 hodin od úmrtí.

Není úplně jasné, jak se událost seběhla. Podle jednoho ze stařešinů podnikli Američané razii po půlnoci. „Přijela spousta tanků, které obklíčily dům, na jinou budovou necílily. Američané pak vešli dovnitř, vyvlekli Hadžiho Mohameda ven a zastřelili ho,“ řekl.

Policejní náčelník v okresu Ahmedulláh Nazak uvedl, že v té souvislosti byli zatčeni dva osobní strážci a jeden soused. „Nevíme, proč byla operace podniknuta v této vesnici a zda nebyl terčem někdo jiný. Byl to 60letý muž a neměl žádnou veřejnou funkci,“ uvedl Nazak.

Karzáí "větří" osobní odvetu v rodině

„V Karzu nejsou žádní tálibové a nikdy nebudou,“ řekl Guardianu guvernér Karzáí s tím, že nechápe, koho Američané ve vsi hledali. Doplnil, že „větří spiknutí“, které se může odvíjet od jednoho sporu uvnitř Karzáího rodiny, jenž se datuje do „džihádistických“ 80. let. „Jestli to bylo nastrčeno a Američané dostali falešnou informaci k vykonání osobní vendety, pak je to vážné,“ podotkl Karzáí.

K incidentu se vyjádřila též prezidentská kancelář. „Jako u jiných civilních obětí byl prezident zarmoucen, ztrátu života bere velmi vážně,“ prohlásil mluvčí Hámida Karzáího. Ten se zabitým bratrancem nebyl v blízkém kontaktu a už dlouhou dobu ho neviděl.

Je to podruhé v krátké době, co afghánskou vládu rozzlobilo zabití afghánských civilistů. Minulý týden vojáci na východě země zastřelili devět chlapců sbírajících venku dříví na oheň. Za omyl se naposledy tento týden v Kábulu osobně omlouval ministr obrany USA Robert Gates.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám