Hlavní obsah

Kaddáfí to vidí takto: buď zabít, anebo být sám zabit

Právo, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Muammar Kaddáfí (68) čelí nejhorším nepokojům od 1. září 1969, kdy pučem svrhl krále Idríse. Málokdo ale čeká, že klidně odejde. „Kaddáfí to vidí podle schématu - zabít, nebo být sám zabit,“ shrnul opoziční spisovatel Ašúr Šamís. „Nyní vyrazil přímo zabíjet.“

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí

Článek

Oficiální název Libye zní džámáhíríja - přímá vláda lidu. Nicméně i 41 let poté, co se chopil moci, Kaddáfí – tento „Prorok z pouště“ nebo „Býk arabského lidu“ – jak zní některé z přezdívek, stále vládne tajnůstkářskými kroky a stát vede jako rodinný podnik. Jeho synové v něm hrají vedoucí roli, podotkl britský list The Guardian.

Podle nepotvrzených zpráv represe v Benghází řídil jeho syn Chámis, Rusy vycvičený velitel elitní jednotky zvláštních sil. V Benghází má být i Saadí, další jeho syn, spolu s Abdulláhem Senussim, veteránem ve funkci šéfa vojenské rozvědky.

„Rozdrcení protestů v Benghází a jinde má punc Kaddáfího instinktivní brutality, kdykoli jeho režim čelí hrozbě,“ soudí podle listu analytici. Například v 80. letech vyslal komanda, aby pozabíjela „zboudilé psy“, kteří se mu postavili. Domácí islamistické rebely rozdrtil v 90. letech a v roce 1996 byla při nechvalně známém masakru postřílena tisícovka vězňů.

„Vše, nebo nic“

Povstání v sousedních zemích Kaddáfího vůlí zůstat u moci zjevně neotřáslo. Tuniskému bin Alímu a egytskému Mubarakovi dokonce tlumočil podporu, než odstoupili.

Káddáfí se svými kroky v posledních letech jistil, aby režim přežil. Jde jak o předání dvou podezřelých z atentátu na letadlo v Lockerbie haagskému soudu, tak ochoty zříci se po invazi do Iráku v roce 2003 zbraní hromadného ničení.

Plukovník, jejž Západ dlouho označoval za šéfa teroristického státu, odsoudil i útoky v USA z 11. září. Dostalo se mu odměny – západní státy s ním obnovily diplomatické styky.

Kaddáfí teď může rozbouřenému lidu slibovat víc svobody či zlepšení v sociální a bytové oblasti, ale to protestující asi neuklidní - hlavně poté, co viděli, jak brutálně zasáhl proti obyčejným Libyjcům. „Pro Kaddáfího bude těžké dělat ústupky, aby přežil,“ řekl sir Richard Dalton, britský exvelvyslanec v Libyi. „Postojem režimu je vše, nebo nic.“

Synové v akci

Kaddáfí má pod kontrolou všechny klíčové resorty: obranu, zahraniční vztahy a bezpečnost. Podobně jako Mubarak nemá designovaného nástupce. Radí mu nejspíš syn Mutassim Bilal (34), alias Hannibal, hlavní kandidát na nástupnictví. Před dvěma lety se Mutassim pokusil vytvořit další zvláštní jednotku, která by konkurovala oddílu, jemuž velí Chámis.

V posledních měsících měli oba zřejmě větší vliv než další bratr, reformní Sajf Islám (38). Sajf se zaměřil na civilní společnost a na politické a ekonomické reformy. Před opozicí staré gardy a revolučních výborů se ale stáhl. Studoval ve Vídni a Londýně a v roce 2007 vyjednával o propuštění bulharských zdravotních sester.

Další synové uváděli otce spíš do rozpaků. Saadí (39) má výbušné chování a pojí se s ním potyčky s policií v Evropě a aféry s drogami a alkoholem. I Hannibal ale vyvolal problém – v Ženevě byl v červenci 2008 zatčen po obvinění z týrání služebnictva. Kauza nadlouho zmrazila švýcarskolibyjské vztahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám