Hlavní obsah

Povodně v Austrálii postihly už čtyřicet měst, voda hnala auta městem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toowoomba

Blesková povodeň zasáhla v pondělí australský stát Queensland, který se už s povodněmi potýká od Vánoc. Aktuální záplavy si ve městě Toowoomba vyžádaly životy dvou až čtyř lidí, další lidé museli hledat spásu na stromech nebo na střechách domů či aut. Místy napršelo za 24 hodin 34 centimetrů vody, píše britský list Guardian.

Povodeň se valila ulicemi i s autyVideo: Reuters/Stream.cz

 
Článek

Příval bahnité vody se prohnal městem Toowoomba. Poté, co prvotní nápor odezněl, byla objevena dvě těla v potoce Murphy. Policie potvrdila, že zemřela chodkyně.

Nezvěstná je matka s dítětem. Naposled byla i s potomkem viděna, jak šplhá na strom na severním konci ulice James, řekl policista Peter Pyke listu Brisbanetimes. Panují obavy, že se kolem druhé odpoledně místního času utopily, když je smetla voda na křižovatce ulic James a Kitchener. Zda je o stejné osoby, jejich těla byla později nalezena, zatím policie neuvedla.

Voda mezitím hnala auta po zaplavené silnici. Jedna dodávka skončila na stromě. Voda odplavila minimálně deset aut.

Postiženo bylo také městečko Gympie, kde se vylila ze břehů řeka Mary. Je to už 40. město postižené v Queenslandu povodněmi.

Foto: Nicole Alayne Hammermeister , Reuters

Záplavy v Toowoombě

Poslední povodeň nebyla tak hrozná jako ty, které trápí stát od konce roku, ukázala ale, že půda je natolik přesycená vodou, že už nemůže přijmout žádnou další.

Queensland přitom už od Vánoc zápolí s nejhoršími záplavami za posledních padesát let, kdy je pod vodou území o rozloze větší než Francie a Německo dohromady. Od začátku letošního roku si záplavy vyžádaly čtyři oběti, ale od prosince je jich již deset. [celá zpráva]

Foto: Nicole Alayne Hammermeister , Reuters

Zaplavená ulice Toowoomby

V pondělí také bylo evakuováno město Dalby, které od 27. prosince dělí rozvodněný potok Myall na dvě poloviny. Zaplaveno je tam přinejmenším sto domů.

Zlá je nadále situace také v Rockhamptonu, kde je pod vodou 400 domů. Lidé odtamtud byli evakuováni před dvěma týdny, ale domů se budou moci vrátit nejdříve za týden.

Foto: Nicole Alayne Hammermeister , Reuters

Bahnitá voda se valí Toowoombou.

Reklama

Výběr článků

Načítám