Hlavní obsah

Piráty na moři mají zadržet oslňující laserové kanóny

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laserové kanóny mají do budoucna ochránit obchodní lodě před námořními piráty, kteří je unášejí především v oblasti Afrického rohu a v jihovýchodní Asii. Má jít o zbraň, která nikoho nezabije ani nezraní, ale zabrání útočníkům dostat se k lodi.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Oslňující laserové dělo, které vyvíjí britská firma BAE Systems, má být účinné proti kilometr a půl vzdáleným pohybujícím se cílům. Koncentrované kužele zeleného světla znemožní pirátům navigaci jejich člunů i zamíření jejich lehkých palných zbraní na obchodní loď.

"Používáme laser vlastně jako takové falešné slunce, za kterým se obchodní loď schová," vysvětluje Roy Clarke z BAE Systems s tím, že testy zbraně již proběhly. Lasery jsou podle něj dostatečně účinné nejen v noci, ale i ve dne.

Světelné dělo pracuje ve vazbě na výkonný vysokofrekvenční hladinový radar, který je schopen včas odhalit malé pirátské čluny, které používají především somálští piráti. Po odhalení útočníků probíhá jejich ozařování automaticky.

Foto: Profimedia.cz

Pirátství v oblasti somálských břehů a Arabského poloostrova je už řadu let velkým problémem, který nezmírnila ani přítomnost vojenských plavidel států NATO. V současnosti drží somálští piráti jako rukojmí na 600 námořníků ze 47 letos unesených lodí. Celkově bylo loni zaznamenáno 440 pirátských incidentů, uneseno bylo 51 lodí.

Reklama

Výběr článků

Načítám