Hlavní obsah

Čína platí nepálské policii za vydávání Tibeťanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí/Káthmándú

Čína uplácí nepálskou policii, aby vydávala prchající Tibeťany, a také tlačí na nepálské úřady, aby zesílily ostrahu hranic. Podle pondělních informací indické agentury Indo-Asian News Service (IANS) to v prosinci prozradil server WikiLeaks, který se zaměřuje mimo jiné na publikování utajovaných depeší amerického ministerstva zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Právě ve zprávě amerického velvyslanectví v Dillí se uvádí, že Čína vyzvala Nepál, aby zesílil hlídky na společné hranici a zkomplikoval tak prchajícím Tibeťanům vstoupit na nepálské území". Navíc čínská vláda prý finančně odměňuje nepálské policisty, kteří předají Tibeťany čínským úřadům.

IANS o tom v pondělí informovala v souvislosti s nedělním zadržením šesti Tibeťanů nepálskými úřady. Čtyři muži a dvě ženy, kteří u sebe neměli platné doklady, byli předáni imigračním úřadům, jež mají jejich záležitost vyšetřit a "učinit nezbytné kroky".

Jde o první zadržené uprchlíky v letošním roce. Podle IANS útěky Tibeťanů, kteří si stěžují na pronásledování v Číně, nepolevují. Komunistická Čína migranty stíhá za "nepovolené překročení hranic" a chce je tvrdě trestat, aby tibetské obyvatelstvo zastrašila před exodem.

V minulosti nepálské úřady předávaly tibetské uprchlíky příslušné agentuře OSN, která zprostředkovává jejich další přesun do sousední Indie, kde žije v exilu i tibetský dalajláma. Peking vyvíjí kvůli němu tlak i na Dillí, aby kancelář tibetského duchovního vůdce zavřela.

Podle IANS se loni zvýšila závislost Nepálu na Číně, kterou himálajský stát považuje za významného obchodního partnera. Nepál také doufá v příliv čínských turistů. Letos jich chce z celého světa přilákat aspoň milión a Číňané mají tvořit desetinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám