Hlavní obsah

Ekvádorská vláda prodloužila výjimečný stav v metropoli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekvádorská vláda v sobotu prodloužila na neurčito výjimečný stav v hlavním městě Quitu, aby umožnila armádě dál hlídkovat v některých čtvrtích a chránit parlament a další důležité instituce. Výjimečný stav byl vyhlášen v celé zemi po policejní vzpouře z 30. září.

Článek

"Vláda toto rozhodnutí přijala s cílem umožnit ozbrojeným silám dál chránit významné objekty a poskytovat služby institucím, jako je parlament," uvedl v komuniké ministr vnitra Miguel Carvajal.

Při vzpouře přišlo podle oficiálních údajů deset lidí o život a 274 bylo zraněno. Fyzicky do úzkých se dostal i prezident Rafael Correa. Rozzuření policisté na něho zaútočili slzným plynem a pak ho deset hodin blokovali v nemocnici, kam se uchýlil a odkud ho dostaly armádní oddíly.

Correa vzpouru označil za pokus o státní převrat, který zosnovala pravicová opozice. Dostalo se mu rozsáhlé podpory ze zahraničí. Předtím Ekvádor prožil nejdelší období politické stability za několik posledních desetiletí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám