Hlavní obsah

Medveděv má na výběr čtyři kandidáty na moskevského starostu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládnoucí strana Jednotné Rusko v sobotu navrhla prezidentu Dmitriji Medveděvovi čtyři kandidáty na místo moskevského starosty. Jurije Lužkova, který vládl Moskvě skoro dvě desetiletí, odvolal prezident koncem září pro "ztrátu důvěry", tedy pro otevřený konflikt s Kremlem.

Článek

Prezident má nyní dva týdny, aby jmenoval Lužkovova nástupce. Strana premiéra Vladimira Putina mu navrhla, aby si vybral mezi vicepremiérem Sergejem Sobjaninem, ministrem dopravy Igorem Levitinem, gubernátorem Nižegorodské oblasti Valerijem Šancevem a dosavadní starostovou zástupkyní Ljudmilou Švecovovou.

Média, analytici i sázkaři největší šance přisuzují Sobjaninovi, který má dosud na starosti vládní aparát. Experti však nevylučují ani překvapení. Seznam nominovaných uchazečů prý většinou obsahuje dva "skutečné" kandidáty, zatímco zbývající jsou jen do počtu.

V Moskvě vzniká pětina výkonu ruské ekonomiky, přes metropoli prochází většina financí země a moskevští voliči sehrávají důležitou roli i v celostátních volbách; Rusko napřesrok bude volit nový parlament a v roce 2012 nového prezidenta. Pozorovatelé však nepředpokládají, že by příští starosta, jmenovaný Kremlem a poté formálně schválený městským sněmem, mohl mít v ruské politice stejnou váhu jako Lužkov.

Ten své postavení odvozoval ještě od dob, kdy hlavy regionů volili přímo voliči. Sám Lužkov v prvních volbách získal na 96 procent hlasů a svého času býval považován za možného Putinova rivala, než přešel do tábora nynějšího premiéra. Lužkovovu éru v metropoli ukončil až otevřený spor s Putinovým nástupcem v Kremlu Medveděvem.

Reklama

Výběr článků

Načítám