Hlavní obsah

Klaus je pro změnu Rady bezpečnosti, Spojené národy by měly zeštíhlit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Na Valném shromáždění OSN v sobotu vystoupila vedle předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse a srbského prezidenta Borise Tadiče i česká hlava státu Václav Klaus. Je pro změnu Rady bezpečnosti OSN, ale pro zachování původní podoby OSN, která byla definovaná její Chartou.

Foto: Chip East, Reuters

Václav Klaus při projevu na Valném shromáždění OSN

Článek

"Nemyslím si, že OSN musí hledat nějakou svou novou misi. Cíle OSN by měly zůstat takové, jaké byly definovány původní Chartou OSN," řekl Klaus. Dodal, že jde o udržování mezinárodního míru a bezpečnosti, rozvíjení přátelských vztahů mezi zeměmi a zabezpečování mezinárodní spolupráce při řešení mezinárodních konfliktů.

Reakcí na nedávnou ekonomickou krizi by nemělo být posilování mezinárodních institucí, včetně OSN, ale naopak jejich zeštíhlení, prohlásil Klaus ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN.

"Místo, aby se OSN stále více stávalo zdrojem finančních prostředků pro různé, často velmi sporné nevládní organizace, které se - bez jakékoliv povinnosti skládat účty a bez jakékoliv kontroly - snaží profitovat z aktivit OSN, mělo by OSN usilovat o to, aby bylo účinnou organizací reprezentující státy a jejich občany,"

Reformu podle Klause nicméně potřebuje Rada bezpečnosti Organizace spojených národů, aby lépe odrážela podmínky ve světě v 21. století. "Je frustrující, že diskuse o těchto změnách probíhají už 16 let bez výsledku. Je na čase, aby přinesly konkrétní výsledky, a Česká republika je připravena je podpořit," podotkl Klaus. Tady je naopak pro rozšíření, uvedla ČT.

Rada bezpečnosti má v současnosti deset nestálých členů a pět stálých s právem veta. Již delší dobu se diskutuje o tom, že by se počet stálých členů rozšířil

Neopominul ani oblíbené téma globálního oteplování. Zkritizoval zasahování Organizace spojených národů do vědecké debaty o tomto jevu.

Tématem rozpravy valného shromáždění  je reforma role OSN v globálním vládnutí. Český prezident již před svým projevem v newyorském sídle OSN dal najevo, že mu úvahy o globálním vládnutí nejsou po chuti. Myšlenku dokonce označil za totální levicový kosmopolitní nesmysl.

Izrael se musí rozhodnout mezi mírem a budováním osad

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás při svém sobotním vystoupení na Valném shromáždění OSN uvedl, že Palestinci jsou připravení vyjednat a podepsat rovnoprávnou mírovou smlouvu s Izraelem do roka. Abbás současně dodal, že Izrael se musí rozhodnout mezi mírem a budováním židovských osad na západním břehu Jordánu.

Palestinci už dříve řekli, že rozhovory obnovené na začátku září po dvacetiměsíční pauze budou opět přerušeny, pokud Izrael neprodlouží moratorium na výstavbu v židovských osadách, které vyprší v neděli. [celá zpráva]

"Naše zraněné ruce jsou stále schopné nést olivovou ratolest z torz stromů, které okupanti každý den vyvracejí z kořenů,“ řekl s narážkou na slavný Arafatův výrok, že "přichází s olivovou ratolestí.“

Izrael je už odmítl prodloužit, izraelský premiér Benjamin Netanjahu nabídl jen omezení výstavby. [celá zpráva]

Abbás ve svém projevu zdůraznil, že Palestinci učiní vše, aby bylo smlouvy dosaženo do roka a vyjádřili vůli a ochotu spolupracovat s americkým prezidentem Barackem Obamou na tom, aby rozhovory pokračovaly.

Abú Mazín, jak se Abbásovi též říká, ale dodal, že Palestinci čelí velkým problémům, protože jsou neustále tlačeni do kouta k násilí a konfliktům. Zmínil, že Izrael nadále pokračuje v blokádě pásma Gazy a vězní tisíce Palestinců.

„Je to důsledek mentality expanze a dominance, která stále ovládá ideologii a politiku Izraele.“

Srbsko potvrdilo ochotu jednat s Kosovem

Srbsko je připraveno jednat s Kosovem, řekl v OSN srbský prezident Boris Tadić: "Jsme připraveni hovořit a v dobré víře to učiníme. Brzy spolu poprvé po mnoha letech budou obě strany jednat.“

Srbsko tento měsíc přislíbilo pod nátlakem Evropské unie, jejímž členem se chce stát, že s Kosovem prodiskutuje praktické problémy. Chystané rozhovory nejsou jediným ústupkem Bělehradu v otázce Kosova. Srbsko počátkem září v rámci Valného shromáždění OSN upustilo od původního kritického návrhu rezoluce o legalitě kosovské nezávislosti a souhlasilo s kompromisním textem. Nikdy však samostatnost Kosova neuzná.

Tadić také vyzval většinu členských států OSN, které samostatnost Kosova dosud neuznaly, aby to během nadcházejících rozhovorů mezi Bělehradem a Prištinou neudělaly.

Kosovo zatím uznalo 70 ze 192 členských států OSN, 22 z 27 členských zemí EU včetně Česka, i když ne všichni čeští politici, včetně těch nejvyšších, s tím souhlasili.

Reklama

Výběr článků

Načítám