Hlavní obsah

Horníkům v Chile svitla Naděje, dcera jednoho z nich dostala jméno plné optimismu

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Copiapó

Hrdým otcem dcery Esperanzy (v překladu Naděje) se v úterý stal jeden z horníků, které 5. srpna uvěznila země v dole na kov v chilském Santa José. Na to, než ji sevře v náručí, si však počká několik měsíců. Zprávu přinesla agentura Reuters.

Článek

Manželka Ariela Ticony Elizabeth pojmenovala jejich dítě po „Táboru naděje“, který na místě, kde horníci uvízli pod zemí, zbudovali jejich příbuzní.

Novorozenou dcerku natočila na video, které hodlá poslat dolů pod zem úzkou štolou, jež slouží jako spojovací kanál mezi uvízlými horníky a záchranáři, aby dodalo naději na záchranu nejen jejímu manželovi, ale i dalším 32 mužům.

„Zvládnu to sama, ke klidu mi pomohl svými dopisy,“ svěřila se Ticonova manželka. „Musí být jen hodně trpělivý. Děti s ním mluvily a já s ním mohu hovořit denně,“ dodala žena.

Foto: Reuters

Manželka Ariela Ticony Elizabeth Segovia s jejich novorozenou dcerou Esperanzou (Naděje)

„Je to trochu smutné, protože můj syn nemohl být přítomen u porodu své dcery. Byla bych ráda, kdyby tady byl, ale nemohl. Uvidí aspoň video, to ho potěší,“ řekla Reuters Ticonova matka horníka Maria Yanéz.

Úzká štola slouží k transportu potravin, léků, vody a korespondence. Horníci také dostali malé projektory, díky nimž mohou sledovat sportovní záznamy, a krátit si tak čas, jenž budou ještě muset strávit pod zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chilští horníci jsou v podzemí už déle než tři týdnyVideo: Reuters

Záchranná akce, během níž mají být všichni horníci ve zdraví dopraveni na povrch, je jednou z nejrozsáhlejších na světě. Technici zatím k probourání skály používají dva vrtáky, třetí, využívaný při těžbě ropy, se připravuje. Chilské námořnictvo vyvinulo zvláštní kapsli, která má horníky dopravit do bezpečí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám