Hlavní obsah

Chilské horníky vytáhne úzká kapsle, musí do ní zhubnout

– San José
Novinky, coe

Chilské úřady představily speciální, 54 centimetrů širokou kapsli, která pomůže 33 uvízlým horníkům při transportu z hloubky 700 metrů zpět na zemský povrch. Protože je schránka velmi úzká, začali havíři hubnout, aby se do ní vešli, informoval v úterý britský Telegraph. Muži jsou od 5. srpna uvězněni pod zemí, na cestu zpátky si však budou muset počkat ještě asi tři měsíce.

Foto: Reuters

Vizualizace kapsle navržené chilským námořnictvem, pomocí níž by měli být uvízlí horníci po jednom vyzvednuti na povrch.

Článek

Podle plánu horníci v dole na kov v San José postupně nastoupí do cylindrické schránky, která je během hodiny vytáhne zpět na povrch. Chilské námořnictvo, které kapsli navrhlo, ji začne bez prodlení vyrábět, aby byla připravena ve chvíli, kdy alespoň jeden ze tří vrtáků, jež mají prorazit otvory směrem k zavalenému dolu, dosáhne svého cíle a vytvoří otvor dostatečně široký, aby se tam kapsle vešla.

Schránka je 2,5 metru vysoká, ale široká pouhých čtyřiapadesát centimetrů. Má zpevněnou horní část, aby převáženým mužům nezpůsobil případný padající kus skály žádnou újmu na zdraví.

Tento týden již muži zahájili zvláštní cvičební režim, aby zhubli a do uzoučké kapsle se nasoukali. V samotné schránce budou upevněni popruhy, aby zůstali ve stabilní poloze, kdyby při cestě vzhůru náhodou omdleli. Během transportu budou také záchranáři s horníky v audiovizuálním kontaktu.

Kapsle bude rovněž vybavena dýchacím zařízením, osvětlením a ovladačem pohybu, aby v případě uvíznutí v úzké štole mohl převážený muž zvolit zpětný chod a přistát zpátky ve štole.

Schránka byla navržena námořními techniky v docích v Maestranzas na příkaz chilského prezidenta Sebastiana Piñery. Začátkem týdne fungoval pouze jeden vrt ze tří a dostal se do hloubky 225 metrů skrz skálu. Jiný, rychlejší a účinnější vrták, dosáhl 264 metrů, ale při nárazu na kovovou podpěru jedné ze štol se roztříštil. Technikům se nepodařilo zbytky vrtáku vytáhnout, a proto zvažují jiné místo vrtu. Další vrták, postavený na základně o velikosti fotbalového hřiště, byl nasazen teprve nedávno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám