Hlavní obsah

Austrálie má poprvé v historii v čele země zvolenou premiérku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Předsedkyně Australské labouristické strany (ALP) Julia Gillardová se v úterý stala první zvolenou předsedkyní australské vlády poté, co se její straně podařilo po patových srpnových volbách získat v parlamentu těsnou většinu za podpory tří nezávislých poslanců.

Foto: Alan Porrott, Reuters

Julia Gillardová jde složit slib premiérky

Článek

V předčasných volbách získali labouristé ve sněmovně se 150 poslanci 73 křesel, zatímco opoziční konzervativci měli 74 křesel. Gillardové se podařilo získat na svou stranu tři nezávislé poslance. [celá zpráva]

Gillardová se při sestavování své vlády soustředila na důležitá ministerstva financí a klimatických změn. Mezi hlavní body jejího programu bude patřit prosazení zákonů o obchodování s emisemi skleníkových plynů a o daňové reformě těžebního průmyslu.

Neschopnost prosadit právě tyto reformy stála křeslo jejího předchůdce Kevina Rudda. Ten v novém kabinetu zůstane, bude působit na postu ministra zahraničí.

Gillardová také usiluje o úplnou samostatnost země, v jejímž čele stále formálně stojí britská královna Alžběta II. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám