Hlavní obsah

Smrtí královny by se Austrálie měla změnit na republiku, hlásá premiérka

Canberra

Britská královna Alžběta II. by měla být posledním monarchou v čele Austrálie. Po její smrti by se Austrálie měla stát republikou, uvedla v úterý stávající sociálně demokratická australská premiérka Julia Gillardová jen několik dní před volbami. Citovala ji BBC a list Guardian

Článek

„Co bych si přála zažít jako premiérka je, že bychom pracovali na naší cestě k dohodě o podobě republiky,“ uvedla v Townswille.

Gillardová, která se narodila ve Walesu, řekla, že smrt královny by představovala vhodný okamžik, kdy by v čele země už neměl stát britský monarcha. Naopak její hlavní protivník liberál Tony Abbott je royalista.

Austrálie už jednou - v roce 1999 - v referendu hlasovala proti tomu, aby se stal republikou. Toto téma je v zemi živé, i když nehraje při současných volbách velkou roli.

Gillardová ale současně uvedla, že 84leté královně přeje dlouhý a zdravý život, i když by to znamenalo, že vyhlášení republiky přijde až za deset let. "Když jsem viděla její matku, myslím, že je velká šance, že se ho dočká,“ prohlásila Gillardová.

Reklama

Výběr článků

Načítám