Hlavní obsah

Nový Zéland poznamenaly kilometrové zlomy po zemětřesení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Christchurch

Největší rovinu na Novém Zélandu, Canterburskou rovinu, poznamenalo ničivé zemětřesení z minulého víkendu. Táhnou se jí kilometrové zlomy, které zachytila kamera z vrtulníku.

Článek

Zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy škály zpustošilo minulou sobotu ve městě Christchurch a okolí na sto tisíc domů. Ve městě stále platí stav nouze.

Vzdušné záběry poskytly vědcům materiál ke studiu dosud neznámé oblasti geologického zlomu. „O tomto zlomu se nevědělo, protože se na povrchu nijak neprojevil v průběhu celých dějin topografie. I když se dnes podíváme na hloubkové seizmické lemy, spatřujeme málo důkazů o předchozích pohybech. Takže toto je výjimečné,“ řekl agentuře Reuters Kelvin Berryman z geologického a jaderného institutu.

Zemětřesení vytvořilo v Canterburské nížině, zformované před 16 000 lety, trhlinu dlouhou 22 kilometrů. Při otřesech nikdo nezahynul. Podle úřadů to bylo díky uvážlivému plánování osídlení a výstavby.

Reklama

Související články

Nový Zéland zasáhlo silné zemětřesení

Zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy stupnice v pátek zasáhlo Nový Zéland. Způsobilo především značné materiální škody, hlášeny jsou pouze dvě vážně...

Výběr článků

Načítám