Hlavní obsah

Lupiči otrávili a ubodali stráže v afghánské bance, kterou pak vykradli

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Šest příslušníků bezpečnostní služby zahynulo při bankovní loupeži na severu Afghánistánu v Mazare Šarífu. Jeden z podezřelých lupičů, kteří si odnesli přes čtvrt miliónu dolarů v afghánské měně a dolarech, už byl dopaden. V úterý se pak terčem útoku stala velká základna NATO na jihu země v Kandaháru, píše AP.

Článek

Mluvčí policie v provincii Balkh Šírdžan Durani sdělili, že někdo záměrně přimíchal jed do potravy soukromých strážců. Těm se udělalo špatně a zvraceli. Lupiči je pak ubodali noži. Bodali je do krku, břicha i srdce. Popřely se tak původní zprávy, že strážci byli sťati.

Poté se lupiči zmocnili 269 000 dolarů, část lupu byla v místní měně.

Útok na základnu NATO v Kandaháru

Největší letiště a základna NATO na jihu Afghánistánu v Kandaháru se v úterý před polednem stala terčem útoku radikálů z Tálibánu. Nejprve na ni vypálili dvě rakety, pak se brány pokusilo zničit několik sebevražedných atentátníků, kteří odpálili nálože na těle. Do areálu základny ale nepronikl žádný a NATO nehlásí žádné ztráty na životech, uvedla mluvčí sil Amanda Peterseimová. Podle ní útočili čtyři sebevražední atentátníci a nikdo z útočníků nepřežil. Buď se odpálili, nebo je zabila palba stráží.

K útoku se přihlásil Tálibán s tím, že atentátníků bylo sedm. Podle mluvčího radikálního hnutí Jusífa Ahmádího nejméně jeden z atentátníků odpálil výbušniny na těle. Podle mluvčího guvernéra byli při střetech zraněni dva civilisté.

I když akce byla neúspěšná, svědčí o tom, že Tálibán stupňuje tlak a jeho útoky jsou stále drzejší. Na základnu v Kandaháru útočil už 22. května jen několik dní po podobném útoku na největší základnu NATO v Afghánistánu Bagrám. [celá zpráva]

Na jihu zabíjela nálož u silnice

Nastražená nálož u silnice v provincii Zábul zabila tři soukromé strážce a zranila další čtyři lidi.

Reklama

Výběr článků

Načítám