Hlavní obsah

Pákistánci ztrácejí obavy z Tálibánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Lidé v Pákistánu se obávají méně radikálních islamistů z hnutí Tálibán než před rokem. Zároveň většina z nich považuje Spojené státy za nepřítele a naopak drtivá většina nazírá pozitivně na Čínu. Vyplývá to z průzkumu The Pew Global Attitudes Project, o němž ve čtvrtek informovala stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Dělníci odpočívají na kraji cesty v Rávalpidní

Článek

Zatímco extremisty považovalo loni za hrozbu pro vládu 69 procent dotázaných, letos to bylo už jen 51 procent. Nesouhlas s al-Káidou je stejný, s Tálibánem ovšem vyšší. Oběma organizacím nicméně oproti loňsku ubylo odpůrců.

Téměř šest Pákistánců z deseti přitom považuje USA za nepřítele a pouze každý desátý je pokládá za partnerskou zemi. Nadpoloviční většina, 51 procent, nedůvěřuje americkému prezidentovi Baracku Obamovi. Oproti tomu na Čínu nazírá pozitivně osm lidí z deseti.

Celkově průzkum prokázal, že Pákistánci jsou většinou skeptičtí k situaci ve své zemi. Rovněž odsuzují válčení v Iráku a Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám