Hlavní obsah

Japonsko zasáhlo zemětřesení o síle 6,4 stupně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko v pondělí zasáhlo zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály. Otřesy nezpůsobily žádné škody, ani nevyvolaly vlnu tsunami.

Foto: Profimedia.cz

Japonsko je územím vysoké seizmické aktivity. Zemětřesení zde bývají několikrát do roka.

Článek

Japonští a američtí seizmologové lokalizovali epicentrum podmořských otřesů asi pět set kilometrů severně od metropole Tokia. Podle amerického geologického institutu bylo ohnisko zemětřesení asi 24 kilometrů pod mořským dnem.

Otřesy nejvíce zasáhly prefekturu Iwate na severu země. Podle místní policie ale nebyly hlášeny žádné škody. "Bylo cítit chvění, ale z polic nám nic nespadlo," uvedl jeden z policejních důstojníků.

Pět zemětřesení ročně v Japonsku

Japonsko leží v oblasti s častou seizmickou aktivitou. Na tuto zónu připadá zhruba pětina každoročních zemětřesení o síle šesti a více stupňů Richterovy stupnice, jež jsou zaznamenána na celém světě.

Seizmická aktivita Japonska

Při ničivém zemětřesení v roce 1995 zahynulo v přístavním městě Kóbe 6400 lidí. Otřesy tehdy dosáhly síly 7,2 stupně Richterovy škály.

Jednou z nejtragičtějších katastrof v dějinách země bylo zemětřesení z roku 1923, kdy podle některých údajů zahynulo na 140 tisíc lidí.

Japonské souostroví leží na rozhraní čtyř tektonických desek, které na sebe při pohybu vzájemně narážejí a vyvolávají tak otřesy na zemském povrchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám