Hlavní obsah

Britové v Afghánistánu dostanou nové pušky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští vojáci dostanou poprvé po dvaceti letech nové pušky. Zbraně Sharpshooter mají větší ráži a Britové je budou používat v Afghánistánu. V pondělí to napsal deník The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Britský voják v Afghánistánu

Článek

Nové pušky mají ráži 7.62 mm a Britům poslouží v přestřelkách s bojovníky Tálibánu na větší vzdálenost. Britská armáda byla nespokojena se standardní ráží 5.56 používanou jednotkami NATO, protože střely na vzdálenost větší než 300 metrů ztrácejí účinnost, poznamenal The Independent.

Zatímco v bojích v městských oblastech v Iráku, Kosovu či Sieře Leone se osvědčily pušky SA80 se standardní ráží, v rozlehlých regionech Afghánistánu povstalci na vojáky pálí ze vzdálenosti až 760 metrů. The Independent upozornil, že ačkoliv tálibové používají zbraně z osmdesátých let, mají výborný dostřel a účinnost a snadno se s nimi manipuluje.

Britská armáda podle deníku nakoupila na 400 kusů pušky Sharpshooter za 1,5 miliónu liber (přes 47 miliónů korun).

Stejný problém při střelbě na dálku mají v Afghánistánu Američané, podobně jako ho ve válce v osmdesátých letech měli Sověti. Americká armáda se rozhodla pro úpravu ráže pušek M-4 rovněž na 7.62 mm. Američtí vojáci naposledy tuto ráži používali ve válce ve Vietnamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám