Hlavní obsah

Na demonstranty v Bangkoku nastoupila armáda

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Nejméně čtyři exploze a střelba se ve čtvrtek večer místního času ozvaly v centru thajského hlavního města Bangkoku, kde se zabarikádovali protivládní demonstranti. Uvedla to britská stanice Sky News.

Článek

Armádní velení varovalo, že proti tisícům demonstrantům, kteří se opevnili v sousedství milionářské čtvrti v Bangkoku, nasadí obrněná vozidla a bude střílet bez varování, neodstraní-li barikády. Podle agentury Reuters byl při čtvrteční střelbě zabit nejméně jeden člověk. Mezi zraněnými je i bývalý armádní generál, který se dal na stranu opozice. Kulka ho zasáhla do hlavy.

Protivládní demonstranti, tzv. rudé košile, požadují rezignaci premiéra Apchisita Vedžadžívy, protože se podle nich k moci dostal nezákonně s pomocí justice a armády.

Protesty v Bangkoku trvají už přes měsíc. Premiér demonstrantům jako ústupek nabídl vypsání předčasných voleb, což ale oni odmítli.

Úřady rovněž ve čtvrtek rozšířily platnost výjimečného stavu pro 15 dalších provincií.

Rozdělená thajská veřejnost
Rudé košile
Nazývají se Sjednocená fronta za demokracii proti diktatuře (UDD). Většinou ji tvoří chudí dělníci ze zemědělských oblastí. Spousta z nich stojí za svrženým premiérem Tchaksinem Šinavatrou. Požadují odstoupení současné vlády a vypsání voleb.
Žluté košile
Jinak Lidový svaz za demokracii je volnou koalicí především městské střední třídy věrné královi a obchodníků. Chtějí, aby expremiér Tchaksin Šinavatra, který po svržení v roce 2006 utekl ze země, byl do vlasti vrácen a odpykal si dvouletý trest vyměřený soudem kvůli konfliktu zájmů.
Svaz v roce 2008 na několik dní obsadil letiště a vládní budovy v Bangkoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám