Hlavní obsah

Hoši, oni mají kvér! varoval český voják v Afghánistánu kolegy

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Shank (Lógar)

"Hoši, oni mají kvér!“ zazní v autě hlas českého vojáka při patrole v afghánském Lógaru. „To si děláš pr...., ne?", reaguje na to kolega ve voze. "Jo, našli zbraň,“ zní odpověď. „Ať sem, kruci, rychle přikluše tlumočník,“ opakuje voják, který kontroluje podezřelé vozidlo, žádost kolegům, s nimiž sedím v opancéřovaném humvee a sleduji scénu z okýnka.

Článek

„Už jsme tady dlouho,“ poznamená nervózně střelec vedle mě. Náš vůz je v konvoji poslední a jeho posádce se zrovna dvakrát nechce zdržovat pod rozestavěnou výškovou budovou, kde bychom mohli být dobrým terčem. Střelec na budovu zaměří kameru, obraz se přenáší na monitor. Objektiv přejíždí pomalu z patra do patra a hledá možné nebezpečí.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

K podezřelému vozu, před nímž dřepí čtveřice Afghánců, dorazil místní policista a pomáhá Čechům záležitost vyřešit. Jeden z Afghánců vytahuje mobil. Okamžitě se na něj otočí hlaveň samopalu českého střelce na ulici. „Hele, volá! Volá! Volá!“ slyším. Voják Afghánci telefon vytrhne z ruky. Mobil v Afghánistánu může sloužit k odpálení bomby.

Malé drama končí a kolona znovu vyráží na cestu kolem zničeného auta vedle silnice s reklamním billboardem a ženami zahalenými od hlavy k patě a sedícími v jeho stínu na prašné zemi. Afghánský policista případ na místě dořeší sám.

„Stejně ho hned pustí. Nepřítel je od kulometu a granátometu výš,“ poznamená jeden z českých vojáků. Zadržený Afghánec měl u sebe samopal.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Čeští vojáci před výjezdem na patrolu

Přijíždíme do areálu policejního velitelství, kde se tísní desítka zničených aut. Policejní šéf generál Abdul Vahíd vidí Čechy rád. Pomohli vycvičit téměř 900 rekrutů a zajišťují i další školení důstojníků. Nedaleko od stanice ve svahu nad městem vyrůstá nová věznice, kterou by Češi měli být schopni předat příští rok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Češi na patrole v Afghánistánu

Ale to už je česká patrola znovu ve střehu. „Asi dva kilometry na obzoru se něco leskne, vypadá to na optiku,“ hlásí střelec z našeho vozu a jedno z vozidel se kvůli tomu vyráží postavit víc do svahu, aby ztížilo případnému útočníkovi pozici.

Konvoj může sjíždět podél zdí s dírami po kulkách k ústřední nemocnici. V zařízení, které Češi materiálně zajišťují, právě ošetřují muže s prostřelenou lopatkou. Kromě jiných zde mají zvlášť porodnické a dětské oddělení. Na operačním sále chybí jen chvíle k dalšímu zákroku: sedm lékařů zde provede v průměru 30 operací měsíčně.

Kresba na plakátě na chodbě připomíná i negramotným, že za lékařskou péči neplatí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vojáci vytahují pod dohledem velitele zásobníky ze zbraní, hlídka pro dnešek končí. Brzy vyrazí do neklidných míst znovu.

Pomalá proměna

O pokroku v Afghánistánu mluví na mikrofony s jistotou jen politici. Afghánistán trápí korupce, systém právního státu má vážné trhliny. Státní správa do provincií nedosáhne, samospráva neexistuje. Většina policistů neumí číst a psát a většina afghánských žen za celý svůj život nenavštíví jedinkrát lékaře. V zemi je 40procentní nezaměstnanost, více než polovina obyvatel žije v přepočtu za necelých dvacet korun na den.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Na rekonstrukci provincie Lógar jižně od Kábulu pracuje český provinční rekonstrukční tým složený z 297 armádních příslušníků a civilních expertů vyslaných ministerstvem zahraničí.

Dosud opravil pět policejních stanic a další zařízení pro bezpečnostní síly, rozšířil dvě okresní nemocnice, zásobuje zdravotnická střediska léky a dodal jim i solární panely, staví střední zemědělskou a mechanickou školu s internátem, zrenovoval jedinou funkční přehradu v provincii a opravil či postavil sedm jezů či kanálů pro 6500 zemědělců. Vybudoval sklepy na skladování ovoce a zeleniny, postavil dvě sběrná centra na mléko, rozdal zemědělcům nádoby, osivo a hnojivo, zajistil školení pro místní novináře, opravil či postavil téměř osm desítek tříd v devíti školách. Tři další školy staví.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Co dělá český PRT v Lógaru

  • podporuje provinční vlády
  • zajišťuje bezpečnost
  • realizuje humanitární a rekonstrukční projekty v oblasti dopravní infrastruktury, vodního hospodářství, zemědělství, zdravotnictví, školství a médií
  • podporuje ženská práva (civilní správa pomáhá ženám bývalých bojovníků s reintegrací)
  • školí afghánské policisty

Reklama

Související témata:

Související články

S Tálibánem pod Řípem

Nikdo neříkal, že to bude jednoduché, tak zní motto 2. kontingentu vrtulníkové jednotky HELI UNIT, který v sobotu převzal operační úkol na východě...

Výběr článků

Načítám