Hlavní obsah

První žena zdolala 14 nejvyšších vrcholů planety

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káthmándú
Aktualizováno

Jihokorejská horolezkyně se stala první ženou v dějinách, která vyšplhala na 14 nejvyšších vrcholů světa. V úterý o tom informovaly světové agentury poté, co 44letá O Un-son zdolala Annapurnu.

Článek

Jihokorejská televizní stanice KBS vysílala v přímém přenosu, jak se žena po čtyřech sune k vrcholu poslední z „osmitisícovek“, která chyběla na jejím kontě. O Un-son na vrcholu vztyčila národní vlajku, plakala a vykřikla: „Vítězství!“

Foto: Kim Hyun-Tae/Yonhap , Reuters

O Un-son

O Un-son se pokoušela zdolat Annapurnu už loni, ale kvůli špatnému počasí se musela pár set metrů pod vrcholem obrátit na cestu zpět. Silný vítr a sněžení ji zastavily i minulý víkend.

Foto: Profimedia.cz

Masiv Annapurny

Úterní výstup jí trval 13 hodin. Horolezkyně při sobě měla fotografii své kolegyně Ko Mi-jung, která se loni zabila při sestupu z deváté nejvyšší hory Himalájí Nanga Parbat.

Zpochybňovaný výstup

Jihokorejka dosáhla rekordu těsně před Španělkou Edurne Pasabanovou, které má rovněž za sebou výstup na 13 vrcholů a chystá se vylézt na poslední, Šiša Pangmu.

Mezi oběma ženami panuje rivalita. Španělka předloni zpochybnila výstup Korejky na horu Kangchenjunga.

Všichni horolezci, kteří se nahoru vydávají z nepálské strany, se musí hlásit 86leté Američance Elizabeth Hawleyové v Káthmándú, která účastníkům klade otázky ohledně jejich cesty, aby rozhodla, zda výstup opravdu uskutečnili. V komunitě horolezců je uznávaným arbitrem, upozornila stanice BBC.

Právě Hawleyová výstup O Un-son a jejího šerpy zpochybnila. Dvojici plánuje ještě vyzpovídat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám