Hlavní obsah

Thajská policie zasáhla proti demonstrantům, 30 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Více než tři desítky zraněných si v sobotu vyžádaly střety thajských pořádkových sil s demonstranty, kteří v centru Bangkoku demonstrují již více než měsíc za odstoupení premiéra Apchisita Vedžadžívy a vypsání předčasných voleb. Policie a armáda dostaly v sobotu pokyn, aby zajistily pořádek a začaly střílet výstražné střely do vzduchu.

Článek

Ke srážkám mezi demonstranty a pořádkovými silami došlo u vojenské základny v centru Bangkoku, kterou chtěli demonstranti obsadit. Pořádkové síly je zahnaly za použití vodních děl.

"U generálního štábu místního velení armády se shromáždilo na 200 demonstrantů, mnozí z nich dostali přímý zásah. Vojáci použili vodní děla," uvedl mluvčí armády. [celá zpráva]

Sporadické srážky pokračovaly podle agentury AFP v centru hlavního města, kde se soustředily velké vládní posily.

Vláda, která vyhlásila v hlavním městě ve středu výjimečný stav, zmobilizovala desetitisíce vojáků a policistů. Ti jsou rozmístěni kolem hlavního obchodního centra, které již více než týden okupují demonstranti v červených koších, jež si oblékli na znamení příslušnosti ke stoupencům svrženého premiéra Tchaksina Šinavatry.

Požadavky: nové volby a obnovení vysílání televize

Jeden z předáků "červených košil" uvedl, že demonstrace budou pokračovat bez ohledu na blížící se thajské novoroční svátky. "Budeme bojovat, dokud nebude rozpuštěn parlament a vypsány nové volby. Žádáme taky obnovení vysílání naší televize," prohlásil.

Premiér Apchisit je pod tlakem vládních kruhů, aby tuto čtvrť co nejdříve "osvobodil", ale zatím se snaží vyhnout razantnímu použití síly. Po měsíc trvajících protestech poprvé zasahovaly pořádkové síly proti demonstrantům v pátek, kdy se je snažily rozehnat vodními děly a slzným plynem u opoziční televize. Tu úřady s obviněním, že podněcuje násilí v zemi, zavřely. Demonstrantům se podařilo nakrátko její vysílání obnovit, ale potom byla znovu zablokována. I v sobotu se u televize shromáždily stovky demonstrantů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám