Hlavní obsah

Australana z nadnárodní firmy odsoudili v Číně na deset let za úplatkářství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

Soud v Šanghaji odsoudil v pondělí čtyři zaměstnance nadnárodního těžebního koncernu Rio Tinto za braní úplatků a krádež obchodních tajemství do vězení na sedm až 14 let. Je mezi nimi i Australan Stern Hu, který řídil čínskou divizi železné rudy společnosti Rio Tinto. Ten byl odsouzen na deset let.

Foto: Aly Song, Reuters

Soudní budova v Šanghaji, kde se konal proces se zaměstnanci společnosti Rio Tinto.

Článek

Soud došel k názoru, že Hu a tři čínští zaměstnanci jsou vinni v obou bodech obžaloby. Hu dostal za přijímání úplatků sedm let a za krádež obchodních tajemství dalších pět let, vzhledem k přiznání k úplatkům mu však byl celkový trest snížen.

Loni v létě zástupci firmy Rio Tinto jednali s čínskými ocelárnami o nových cenách rudy na další období. Číňané požadovali slevu a žádost podpořili úplatky. Z uplácení byl mimo obviněn manažer osmého největšího čínského producenta oceli Shougang Corp, který také čeká na verdikt soudu.

Úřady vzápětí čtyři zaměstnance společnosti Rio Tinto obvinily z přijímání úplatků a z krádeže obchodních tajemství. Všichni se minulý týden při zahájení procesu přiznali, že úplatky přijali, ale ne ve výši udané obžalobou, podle níž měl Hu dostat 600 000 dolarů. Krádež obchodního tajemství přiznal jen jeden.

Austrálie protestuje

Výše trestů vyvolala překvapení. Austrálie už vyjádřila obavy, že proces byl neprůhledný. O kauze obchodních tajemství čínská strana nic konkrétnějšího nesdělila. Australští diplomaté byli při projednávání této části obžaloby z soudní síně vykázáni.

Zahraniční investoři mají po procesu větší obavy v Číně investovat.

Rio Tinto patří k největším producentům železné rudy na světě a Čína je klíčovým odběratelem této suroviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám