Hlavní obsah

Vyslanec OSN vedl celý rok tajná jednání s Tálibánem

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Bývalý vyslanec OSN pro Afghánistán Kai Eide v pátek v Oslu BBC poprvé přiznal, že rok vedl tajná jednání s představiteli Tálibánu. Tvrdě se pustil do Pákistánu, který zadržel vysoké představitele radikálního hnutí. To podle něj zablokovalo možnost pokračovat v tajných jednáních. Pákistánští představitelé to popírají.

Článek

„První kontakt byl na jaře loňského roku, pak v době voleb se aktivita utišila, ale když skončil volební proces, zase se obnovila. Pokračovala až do určité chvíle před pár týdny,“ řekl Eide. Tím narážel na zatčení vysokých představitelů Tálibánu v Pákistánu. „Dopad (zatčení) na naše možnosti pokračovat v politickém procesu, na který nahlížíme jako na důležitý styčný bod, byl celkově negativní.“

Podle něj se zpočátku s Tálibánem jednalo o budoucích rozhovorech. Dodal, že trvalo týdny, možná měsíce, než si obě strany začaly věřit.

Eide uvedl, že jednal i se špičkami hnutí. „Setkali jsme se s vysokými představiteli z vedení Tálibánu a setkali jsme se i s lidmi, kteří mají vliv na kvétskou šúru.“ Ta je nejvyšší radou Tálibánu.

O jednáních věděl i mulla Umar

Podle něj o jednáních musel vědět i nejvyšší představitel Tálibánu mulla Umar: „Je nemyslitelné, že by se takovéto kontakty navázaly bez jeho vědomí a bez toho, aby je schválil.“

Podle něj sama jednání ukazují, že Tálibán by byl ochoten jednat o konci bojů. „Nyní však vše zamrzlo. Eide z toho viní Pákistán. „Pákistánci nehrají roli, kterou by měli hrát.“

Pákistán, který měl v Afghánistánu vždy své zájmy, ale popírá, že zadržení špiček Tálibánu nějak ohrozilo rozhovory. Uvedl to tento týden mluvčí armády generál Athar Abbas.

I Eide řekl, že kanálů bylo více, aniž by je dále specifikoval. Pouze uvedl, že afghánský prezident Hámid Karzáí mu řekl, že v posledních měsících se jeho kontakty s hnutím prohloubily.

Jednání s Tálibánem jsou velmi ožehavou otázkou, údajně je vedli i Britové, ale všichni je vždy zatím tvrdě popírali, aby legitimní afghánská vláda neměla pocit, že je obcházena. Jednání připustil pouze afghánský prezident Hamíd Karzáí.

Reklama

Související články

Karzáího zatčení dvojky Tálibánu naštvalo

Afghánská vláda vedla tajné rozhovory s mužem číslo dvě povstaleckého hnutí Tálibán, když došlo k jeho zadržení v Pákistánu. Zatčení mully Abdul Ghaního...

Výběr článků

Načítám