Hlavní obsah

Nizozemskou válečnou loď napadli piráti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Somálští piráti ve středu napadli nizozemskou válečnou loď hlídkující u somálského pobřeží. Když zjistili, jak pro sebe špatný cíl si vybrali, pokusili se utéci, ale marně. Byli dostiženi a přišli o zbraně.

Foto: Reuters

Somálští piráti se vzdávají nizozemské jednotce NATO.

Článek

Na nizozemské válečné plavidlo Tromp zaútočili piráti na dvou malých člunech. Poté, co podle mluvčího námořních sil Evropské unie Johna Harboura zjistili svou "opravdu směšnou chybu", pokusili se uniknout. Námořní síly EU je dostihly a zajistily také jejich mateřskou loď s municí a granáty.

Velkou část výzbroje však podle mluvčí nizozemského ministerstva obrany zřejmě předtím piráti hodili přes palubu. Čluny byly zničeny a odzbrojení piráti byli na největší lodi posláni směrem k Seychelským ostrovům.

"Útok z dnešního rána může ukazovat nedostatečně sofistikovaný výběr cílů útoků, ale měl by být také varováním pro námořní obchod, že na volném moři se piráti pokusí zaútočit na jakékoli plavidlo," dodal dle AP Harbour.

Ve středu piráti unesli somálskou loď plující s nákladem uhlí do Dubaje. O únosu informovali sami piráti. Podle nich šlo o plavidlo, které ze Somálska vypravila somálská radikální muslimská skupina Šabáb, která ovládá velkou část země a takřka celé hlavní město. Nelegální vývoz uhlí do států kolem Perského zálivu podle somálské vlády představuje pro islámské radikály významný zdroj peněz.

Reklama

Související témata:

Související články

NATO potopilo vlajkovou loď somálských pirátů

Flotila Severoatlantické aliance přebrala v úterý iniciativu v boji proti somálským pirátům, kteří unášejí zámořské obchodní lodě. V rámci operace, na které se...

Výběr článků

Načítám