Hlavní obsah

Indonésie oznámila zabití strůjce atentátů na Bali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Indonéské bezpečnostní složky v úterý zastřelily jednoho z vůdců radikální organizace Jemaah Islamiyah (JI) a strůjce atentátů na Bali v roce 2002 Dulmatina. Potvrdil to indonéský prezident. Útoky v turistickém resortu na Bali si vyžádaly přes 200 mrtvých.

Foto: Handout, Reuters

Dulmatin na fotografii v pasu a archivním snímku

Článek

Prezident Susilo Bambang Yudhoyono uvedl, že Dulmatin byl zabit při přestřelce v internetové kavárně na jihozápadě Jakarty. Při razii policie zadržela další dva ozbrojence.

Trojice patřila k buňce JI v provincii Aceh. Předpokládá se, že se Dulmatin po útocích na Bali ukrýval na jihu Filipín.

Indonéské bezpečnostní síly provedly v posledních dnech řadu zátahů v severní provincii Aceh, kde bylo v únoru objeveno tajné výcvikové středisko teroristů. Zabiti při nich byli tři podezřelí a také tři policisté. Další dvě desítky osob byly zatčeny.

Jemaah Islamiyah

Jemaah Islamiyah je nelegální organizace, která údajně usiluje o vytvoření konzervativního panislámského státu zahrnujícího kromě Indonésie také ostrovní Malajsii, jižní Filipíny, Brunej, Singapur a jižní Thajsko. Svou organizační strukturou připomíná Al-Káidu a je považovaná za její odbočku v jihovýchodní Asii.

Organizace má mimo jiné na svědomí i útok na australské velvyslanectví v Jakartě v roce 2004, sebevražedné atentáty v restauracích na Bali v roce 2005 či loňské útoky na hotely v Jakartě.

Indonéské úřady už jednou v minulosti smrt Dulmatina oznámily, následné testy DNA ale prokázaly, že se jednalo o jinou osobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám