Hlavní obsah

Sarkozy při historické návštěvě Rwandy uznal chyby

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kigali

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy ve čtvrtek navštívil Rwandu. Při vůbec první cestě hlavy francouzského státu od genocidy ve Rwandě v roce 1994 přiznal v souvislosti s ní chyby mezinárodního společenství včetně Francie.

Článek

Sarkozyho návštěva značí snahu o usmíření Paříže s Kigali. Prezident řekl, že v minulosti došlo k chybám a doufá, že lidé, kteří masakr organizovali, budou potrestáni.

Rwanda obviňuje Francii, že cvičila a vyzbrojila milice etnika Hutu, které vraždily Tutsie. Paříž to odmítá. Odhaduje se, že masakrům padlo za oběť na 800 000 lidí.

Obě země přerušily diplomatické styky poté, co v roce 2006 francouzský soud rozhodl, že rwandský prezident Paul Kagame byl zapleten do sestřelení letadla svého předchůdce Juvenala Habyarimany, po němž byla zvěrstva rozpoutána.

Kagame vedl skupinu Tutsiů, která ukončila boje a převzala moc. Tvrdí, že letadlo sestřelili tutsijští extremisté. Země obnovily vzájemné vztahy koncem loňského roku, kdy Rwanda přistoupila ke skupině zemí britského společenství Commonwealth.

Sarkozy ve čtvrtek v doprovodu Kagameho navštívil i památník obětem sto dní trvající genocidy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám