Hlavní obsah

Indie se chystá zakázat cestování na střeše vlaku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indické vlaky přijdou o své nebojácné pasažéry na střechách vagónů. Železniční přepravci společně s vládními úřady plánují jízdu na střeše zakázat a jeden z typických výjevů života v Indii nadobro přenechat už jen obrazovým kronikám.

Článek

Western Railway, jeden ze státních přepravců, už slíbil, že do konce měsíce přestanou jezdit všechny jeho vlaky s byť jen jediným člověkem na střeše. Načasování souvisí se zprovozněním moderního elektrického vedení na tratích.

Úřady jsou připraveny na narušení provozu. „Víme, že zastavení vlaku ve špičce způsobí spoustu zmatku, ale už si nemůžeme dovolit nechat lidi takto cestovat a riskovat jejich životy,“ řekl listu The Times of India mluvčí společnosti.

Podobná opatření se chystají po celé zemi v rámci modernizace železnic na 25 000 kilometrech, přičemž se počítá, že některé vlaky budou vybaveny sítěmi wi-fi atd.

Počet obětí na indické železnici je každoročně mezi nejvyššími na světě. Jen v Bombaji v roce 2008 zemřelo na dráze v průměru 17 lidí každý týden. Nejvíce jich přišlo o život, když přecházeli koleje, ovšem hned druhou nejčastější příčinou byl pád z vlaku - ať už proto, že pasažér cestoval na střeše, anebo z přeplněného vlaku vypadl, neboť vagóny nemají dveře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám