Hlavní obsah

Srílanský prezident rozpustil parlament a vyhlásil volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Colombo
Aktualizováno

Srílanský prezident Mahinda Rádžapaksa v úterý rozpustil parlament a vyhlásil nové volby. Země je v politické krizi po prezidentských volbách, v nichž obhájil svůj mandát a porazil generála Saratha Fonseku. Ten byl v pondělí zatčen.

Článek

Volby by se měly konat 8. dubna a nový parlament by se poprvé měl sejít 22. dubna, řekl agentuře Reuters mluvčí úřadu prezidenta Čandrápala Lijanage.

Už minulý týden Rádžapaksa odvolal devět vysokých důstojníků včetně sedmi generálů. "Představovali přímou hrozbu pro národní bezpečnost země,“ uvedl tehdy generální ředitel Národní bezpečnostní služby Laxman Hulugalle. Panovaly obavy, že by mohli provést puč. [celá zpráva]

Fonseka byl poté zatčen. Odmítal uznat výsledky voleb, v nichž údajně získal čtyři milióny hlasů, zatímco stávající hlava státu šest .

Do prezidentských voleb byli Rádžapaksa a Fonseka blízkými spolupracovníky. Fonseka loni porazil po krutých bojích tamilské separatisty. Humanitární organizace uváděly, že při bojích se armáda dopustila válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Rádžapaksa tvrdí, že chce, aby Fonseku soudil mezinárodní tribunál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám