Hlavní obsah

Jihoafrický prezident Zuma je závislý na sexu a měl by se léčit

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Jihoafrický poslanec Kenneth Mesheo obvinil jihoafrického prezidenta 67letého Jacoba Zumu, že je "závislý na sexu" a měl by vyhledat pomoc podobně jako to udělal Tiger Woods. Současně jej obvinil, že sám nedodržuje vládní politiku boje proti AIDS. Důvodem je, že se Zumovi narodilo nemanželské dítě s 39letou Sonono Khozovou. Zuma přitom má tři ženy, poslední si vzal v lednu. Dříve už přiznal nechráněný styk s HIV pozitivní ženou.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Jacob Zuma

Článek

Dítě se Zumovi narodilo tři měsíce před tím, než si vzal svou třetí ženu. K otcovství se přiznal a rodině ženy vyplatil odškodné, uvedla Zumova strana Africký národní kongres (ANC)

Opozice Zumu kvůli nemanželskému dítěti tvrdě kritizuje. Podle ní podkopává vládní politiku boje proti metle onemocnění AIDS. Mesheo z Africké křesťanskodemokratické strany uvedl, že „dítě z lásky“ ukazuje, že Zuma „nepoužil kondom a podkopává doporučení své vlastní vlády ohledně bezpečného sexu“.

Ještě tvrdší byla Helne Zilleová, která vede Demokratickou alianci: „Chování prezidenta Zumy je v protikladu s vládní kampaní proti více sexuálním partnerům a velkému nebezpečí nákazou AIDS při nechráněném styku."

„Vypadá to, že jeho poselství je - nedělejte, co dělám, dělejte, to, co říkám,“ uvedla Patricie de Lille vedoucí Nezávislé demokraty.

Prezident má 19 dětí

V roce 2006 byl Zuma obviněn se znásilnění, které se neprokázalo. Zuma tehdy přiznal, že udělal chybu, když měl nechráněný sex se ženou, o níž věděl, že je HIV pozitivní. Tato žena byla dcerou jednoho z jeho rodinných přátel.

Zuma už má devatenáct dětí, část se svými třemi současnými manželkami a dvěma předchozími, z nichž jedna zemřela a s jednou se rozvedl. Poslední se mu narodilo se Sonono Khozovou, která je dcerou ředitele světového šampionátu v kopané. Její otec byl vztahem značně roztrpčen.

Reklama

Výběr článků

Načítám