Hlavní obsah

V uzbeckých věznicích se mučí a znásilňuje, OSN požaduje vyšetřování

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

OSN požaduje vyšetření obvinění, že se v uzbeckých žalářích vězni a zadržení systematicky znásilňují a mučí. Komisař OSN zabývající se mučením Manfred Nowak už viděl zprávy o tom, jak policie zadržené znásilňuje. Jednu ženu dokonce znásilnil vyšetřovatel, jemuž se svěřila, že byla při zadržení hromadně znásilněna a otěhotněla, píše BBC.

Článek

Po uzbecké vládě proto OSN požaduje vyšetření porušování lidských práv ve věznicích. Právě kvůli faktu, že v Uzebkistánu není zakázáno mučení, tam CIA posílala k výslechům lidi podezřelé z terorismu. 

Jednou z obětí je Rajhon Soatová. Její rodina uvedla, že tato žena a její dvě setry byly loni v květnu zadrženy kvůli údajnému výtržnictví opilými policisty. Rajhon hromadně znásilnili ve vazbě, přičemž otěhotněla a ve vězení porodila dítě.

O tom, co se stalo, nechtěla mluvit. Nakonec ale o svém utrpění vypověděla před policejním inspektorem. „Místo, aby jí pomohl, tak ji taky znásilnil,“ sdělil její bratr Abdusamat. Protože žena otěhotněla, případ je nakonec vyšetřován. Uzbecké úřady o tom informovaly OSN, ovšem bez podrobností. Podle rodiny ale policie odmítla provést požadovaný test DNA, který by určil otce dítěte.

Znásilnili i sestru

I její sestra však byla hromadně znásilněna a je stále ve vězení. Nejmladší sestru týrali policisté, dokud neupadla do bezvědomí. Z věznice byla propuštěna, ale pak byla přemístěna do psychiatrické léčebny a vyhozena z univerzity. Ani jeden z těchto dvou případů však není prošetřován.

Ředitelka uzbecké skupiny pro lidská práva Ezgulik Vasila Inojatová sice uvítala, že policie začala alespoň jeden případ vyšetřovat, dodala však, že neví, zda někdo bude nakonec potrestán: „To se v Uzbekistánu ještě nikdy nestalo.“ V zemi panuje kultura beztrestnosti, když policisté někoho znásilní, nejsou potrestáni.

Skupina Ezgulik obdržela informace o více než tuctu podobných případů. Většina obětí se ale rozhodla veřejně nevystoupit ve strachu, že by byly v tradiční společnosti izolovány a stigmatizovány.

CIA využívala uzbeckých věznic pro mučení podezřelých z terorismu

List New York Times uvedl v roce 2005, že americká zpravodajská služba CIA do Uzbekistánu převážela podezřelé z terorismu, protože v zemi je bylo možné mučit. Údajně v roce 2003 se zadrženými do Uzbekistánu odletělo i letadlo CIA se zadržovanými z Prahy. [celá zpráva]

Američané podle zdrojů NYT pro své účely Uzbekistán využívají již od konce roku 2001. Od začátku roku 2002 do konce 2003 CIA do země zorganizovala nejméně sedm plně obsazených letů.

Informace potvrdil v roce 2004 i bývalý britský velvyslanec v Uzbekistánu Craig Murray. V rozhovoru pro média doslova řekl: "Lety CIA směřovaly do Taškentu velmi často. Většinou až dvakrát do týdne."

Reklama

Výběr článků

Načítám