Hlavní obsah

Tálibán zaútočil v centru Kábulu, ochromil celé město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Dvě desítky bojovníků z radikálního hnutí Tálibán včetně sebevražedných atentátníků v pondělí zaútočily v centru hlavního města Kábulu. Po několika hodinách tvrdých střetů, do nichž byly nasazeny stovky příslušníků bezpečnostních sil, ohlásil prezident Hámid Karzáí, že město je opět pod kontrolou. Zabito bylo pět radikálů. Největší škody utrpěla dvě obchodní střediska.

Článek

Střety zahájily dvě exploze poblíž centrální banky a prezidentského paláce. Afghánští oficiální činitelé uvádějí, že se nejméně jeden ze sebevražedných útočníků odpálil. Před jedním z nákupních středisek u ministerstva školství vybuchla nálož v automobilu a zabila pět lidí včetně  několika policistů. Zdravotnická zařízení ohlásila celkem 38 zraněných.

Foto: Omar Sohnani, Reuters

Policista na jednom z míst útoků Tálibánu

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžahíd oznámil, že bojovníci radikálního hnutí vnikli do prezidentského paláce, do budov ministerstev financí, dolů a spravedlnosti i do hotelu Serena. V prezidentském paláci se zrovna konala schůzka hlavy státu Hámida Karzáího s ministry, které mu parlament neschválil. Prezident ani členové vlády zasaženi nebyli, uvedl prezidentský palác.

Foto: Omar Sohnani, Reuters

Afghánští policisté při akci proti Tálibánu

Hbití útočníci se rychle přesouvali

Přestřelka začala mezi budovou afghánské centrální banky a luxusním hotelem Serena, který využívají převážně cizinci. Za bankou stojí přísně střežený palác prezidenta Hamída Karzáího.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Policisté zaujímají pozice u hořícího obchodního střediska v centru Kábulu.

Radikálové se podle sdělení afghánského poslance Daúda Sultanzoje rychle přesouvali a ovládli na krátko několik různých budov a nakonec se dostali o 500 až 800 metrů dál, než kde střety započaly. 

Podle agentury Reuters vnikli ozbrojenci do nákupního střediska Grand Afghan Shopping Center poblíž ministerstva spravedlnosti a uvnitř pokračují boje. "Obchodní středisko je obklíčené a my s ozbrojenci bojujeme. Části bezpečnostních sil se podařilo proniknout dovnitř," řekl mluvčí ministerstva obrany Záhir Azimí.

Foto: Reuters

Afghánští policisté míří na místo útoku Tálibánu.

Afghánské policii a armádě, která nasadila do boje dvě stě mužů,  pomáhají vojáci mezinárodních sil ISAF. Oznámili, že zabili pět z útočníků.

"Viděl jsem stoupat dým nad budovou poblíž centrální banky a prezidentského paláce a viděl jsem nejméně jednoho zraněného člověka," cituje agentura AFP jednoho z očitých svědků.

Foto: Reuters

Záběr z kábulského hotelu Serena na požár po explozi.

Některé ulice byly uzavřeny a domy a hotely uzamčeny. 

Akce potvrzuje sílící pozice Tálibánu, který se odvážil útočit i v přísně střežené zóně Kábulu. Už loni v říjnu útočil na hotel Serena. Tehdy zabil pět zaměstnanců OSN.

Foto: Omar Sohnani, Reuters

Policista vyhání novináře od místa útoku Tálibánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám