Hlavní obsah

OSN: Video z poprav na Srí Lance je pravé

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Videozáznam údajné popravy Tamilů srínlanskými vojáky z počátku loňského roku je pravý. Oznámil to zvláštní zpravodaj OSN pro Srí Lanku a znovu vyzval k vyšetřování, jež by objasnilo, zda při ofenzivě armády proti hnutí Tygři osvobození tamilského Illámu (LTTE) nebyly spáchány válečné zločiny.

Foto: Repro , Novinky

Snímek z videa

Článek

Podle komisaře Philipa Alstona shledali video autentickým tři nezávislí experti, ačkoliv některé detaily vysvětlit nedokázali.

Záznam zveřejnila v létě organizace Novináři za demokracii na Srí Lance se sídlem v Berlíně. Podle srílanské vlády je video podvrh.

Snímek zachycuje dvojici nahých mužů se zavázanýma očima, které muži v uniformě srílanské armády nutí kleknout. Nejprve jeden ze zadržovaných obdrží kopanec do zad, pak strážce pozvedne zbraň a zezadu ho střelí do hlavy. Následují další výstřely. Scénář se opakuje i u druhého zajatce.

Mimo kameru zřejmě mobilního telefonu je slyšet, jak někdo v sinhálštině říká: „Je to jako trefovat se do trpaslíků“. Následný záběr ukazuje devět nehybných těl v kalužích krve.

Berlínská organizace tvrdí, že video pochází z loňského ledna. Srínlanská armáda ukončila odboj tamilských tygrů po 26 letech v květnu. Během 40 let odboje padlo přes 70 000 lidí. Podle britského deníku The Times při závěrečné ofenzivě armády zemřelo až 20 000 civilistů, přičemž vládní vojska ostřelovala i nemocnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám