Hlavní obsah

Otce unesly vládní síly, obviňuje Česko uprchlý Krejčíř

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprchlý miliardář Radovan Krejčíř zřejmě přidělal vrásky na čele detektivům vyšetřujících případ únosu a smrti jeho otce Lamberta, když začal obviňovat "vládní síly". Z únosu byl přitom obviněn příbramský fotbalový boss Jaroslav Starka. Od výslechu Krejčíře v Jihoafrické republice si kriminalisté slibovali nové důkazy, které jim zatím chybí.

Článek

Právě Starku totiž Krejčíř na základě vlastního šetření dlouho z únosu svého otce podezíral a ještě donedávna byl podle zdrojů z policie ochoten proti němu a jeho skupině svědčit.

Mluví o rozpuštění těla v kyselině

Jenže teď se situace otočila, Krejčíř v JAR usiluje o politický azyl a před tamními úřady tak podle zjištění Práva z únosu obvinil neznámé „vládní síly“. Vyplývá to z loňského rozsudku jihoafrického soudu o zamítnutí vydání Krejčíře zpátky do České republiky, do jehož kopie mělo Právo možnost nahlédnout.

„Zdůrazňuji, že následně po zmizení mého otce jsem obdržel důvěryhodnou informaci, že za jeho únosem a následnou eliminací rozpuštěním jeho těla v látce podobné kyselině stojí vládní síly,“ konstatoval Krejčíř před soudem v JAR. Právě tato výpověď teď bude zaměstnávat i české úřady, před několika dny totiž byla zařazena do vyšetřovacího spisu.

„Můžeme potvrdit, že advokáti dodali nový listinný důkaz, který se týká vystoupení jednoho ze svědků v této kauze, učiněného v roce 2007 v Jihoafrické republice,“ řekla k tomu Právu mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Zároveň dodala, že dokument se v současné době oficiálně překládá z angličtiny do češtiny. K jeho obsahu se stejně jako ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta odmítla vyjádřit.

Podle předchozího šéfa protimafiánského útvaru Jana Kubiceho, jehož podřízení Starku a spol. kvůli únosu v listopadu 2007 zatkli a obvinili, jde ze strany Krejčíře o účelovou manipulaci. „Samozřejmě teď hraje především o svou vlastní budoucnost,“ poznamenal Kubice.

Policie chce výslech Krejčířovy ženy

Detektivové ÚOOZ mezitím stále čekají na možnost Krejčíře vyslechnout, protože poslední dva pokusy z letošního léta zkrachovaly. Na první plánovaný výslech Krejčíř nepřišel, druhý byl v červenci na poslední chvíli zrušen kvůli administrativním chybám.

„Stále s výslechem počítáme, čekáme v této souvislosti na nové zprávy z JAR,“ řekl k tomu mluvčí útvaru Pavel Hanták. Policie navíc podle informací Práva požádala také o možnost vyslechnout Krejčířovu manželku Kateřinu.

Kromě případu Krejčířova otce zajímá českou policii jeho výslech i kvůli dalším neobjasněným vraždám, ke kterým by mohl uprchlý podnikatel poskytnout důležitá svědectví.

Lambert Krejčíř byl unesen v roce 2002 v době, kdy byl Radovan ve vazbě kvůli podezření z daňových podvodů. Policie je přesvědčena, že únos zorganizoval Starka spolu se svou pravou rukou Vlastimilem Spěvákem, aby se dostali ke Krejčířovým miliónům na švýcarských účtech.

O tři roky později pak Starka jako zázrakem přežil pokus o atentát před svým domem, když ho neznámý střelec zasáhl do hrudníku. Mezi detektivy přitom nikdo nepochyboval o tom, že jde o pomstu Krejčíře za smrt otce. Další atentát se na Starku podle informací Práva chystal v roce 2007, tehdy mu ale policie včas zabránila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám