Hlavní obsah

Somálští piráti pustili řeckou loď, unesli však pákistánskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény/Mogadišo

Somálští piráti ve čtvrtek propustili řeckou loď Ariana s ukrajinskou posádkou, kterou unesli před více než půl rokem. Oznámila to řecká přepravní společnost, která loď vlastní. V Indickém oceánu lupiči naopak před několika dny unesli loď s pákistánskou posádkou.

Foto: Reuters

Somálští piráti se vzdávají nizozemské jednotce NATO.

Článek

Podle tiskových agentur piráti za Arianu dostali výkupné 2,6 miliónu dolarů, které shodil vrtulník na palubu. Plavidlo pak opustili. Loď nyní popluje do nejbližšího přístavu na Blízkém východě, do kterého mu stačí palivo.

Nákladní plavidlo Ariana, plující pod maltskou vlajkou, s 24 ukrajinskými námořníky lupiči unesli 2. května. Jeho propuštění oznámili poprvé na konci listopadu, majitel lodi, řecká přepravní společnost Alloceans Shipping, to tehdy popřel.

Somálští piráti za únosy lodí na jedné z nejvýznamnějších světových námořních tras již inkasovali desítky miliónů dolarů. Bezpečnost v Adenském zálivu, při somálském pobřeží a u Seychelských ostrovů zajišťují plavidla námořní mise Evropské unie, NATO a dalších zemí.

Unesli pákistánskou loď

Námořní mise Evropské unie dnes informovala, že piráti v zatím posledním registrovaném únosu v neděli zajali rybářskou loď Šáhbaig plující pod pákistánskou vlajkou. Má se za to, že na palubě bylo 29 Pákistánců, když ji lupiči přepadli asi 515 kilometrů východně od jemenského ostrova Sokotra.

Piráti v současnosti drží 11 lodí s asi 283 námořníky. Je mezi nimi také tanker Maran Centaurus s nákladem dvou milionů barelů ropy. O něm dnes Mezinárodní námořní organizace (IMO) prohlásila, že může způsobit "přírodní katastrofu", pokud se u somálských břehů zhorší počasí a on bude poškozen.

Reklama

Související články

Somálští piráti zastřelili kapitána

Somálští piráti ve středu oznámili, že kapitán cisternové lodi MV Theresa VIII ve středu zemřel. Podlehl střelným zraněním, které utrpěl při úterním únosu...

Výběr článků

Načítám