Hlavní obsah

Ozbrojenci v Somálsku propustili unesené novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Dva západní novináři, které loni v srpnu unesli neznámí ozbrojenci v Somálsku, byli propuštěni. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na poslance somálského parlamentu. Oba rukojmí ve středu ozbrojenci předali vyjednávačům v somálském hlavním městě Mogadišu.

Foto: Reuters

Islámští povstalci u somálského hlavního města Mogadišo.

Článek

Dva nezávislé západní novináře, Australana Nigela Brennana a Kanaďanku Amandu Lindhoutovou, unesli ozbrojenci při jejich návštěvě uprchlického tábora. Oba jsou nyní v hotelu v Mogadišu. "Pracovali jsme na jejich propuštění osm dní a nakonec jsme uspěli," řekl poslanec Ahmed Diiriye.

Lindhoutová i Brennan agentuře Reuters oznámili, že únosci je bili a psychicky i fyzicky týrali. Brennana údajně drželi spoutaného a poté, co se oba pokusili uprchnout, ho zcela izolovali od Kanaďanky.

Brennan řekl, že celou dobu je držela jediná skupina. Obávali se však, že únosci je prodají radikální islamistické skupině Šabáb, která kontroluje velkou část Somálska.

Agentura AFP s odvoláním na oznámení jednoho z únosců informovala, že za propuštění obou žurnalistů bylo složeno výkupné milión dolarů. Web kanadské televizní stanice CTV pak s odvoláním na Lindhoutovou informoval, že výkupné zaplatily rodiny obou žurnalistů.

Únosy zahraničních humanitárních pracovníků a novinářů v Somálsku komplikují humanitární práci v zemi sužované 18 let trvající vládní krizí. S únosy cizinců jsou často spojováni islamističtí povstalci, kteří v Somálsku vedou občanskou válku proti slabé, Západem podporované vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám