Hlavní obsah

Somálští piráti hrozí vraždou španělských rukojmích

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid/Peking/Ankara

Somálští piráti ve čtvrtek pohrozili, že zabijí tři členy posádky unesené španělské lodi, pokud Madrid nepropustí dva piráty zadržované ve Španělsku. Informovala o tom agentura Reuters. Piráti navíc za propuštění španělské rybářské lodi požadují výkupné čtyři milióny dolarů.

Foto: Vincent West , Reuters

Rybářská loď Alkrana

Článek

O hrozbě informovala  ve čtvrtek španělská ministryně obrany Carme Chacónová.

"Vzali tři lidi z naší posádky a dali dvoudenní lhůtu," řekl v telefonickém rozhovoru španělské televizi kapitán Ricardo Blach z rybářské lodi Alakrana, kterou piráti unesli začátkem října s 36 muži na palubě, píše ČTK.

Pokud Španělsko do dvou dnů nepodnikne kroky vedoucí k propuštění dvou mužů, které na cestě z unesené lodi zadrželo španělské námořnictvo, piráti tři námořníky zabijí a z posádky vyberou další tři rukojmí.

Chtějí je vyměnit za dva piráty, které ve Španělsku obvinili z ozbrojeného přepadení.

V pátek také pokračují jednání mezi piráty a Čínou o propuštění 25 čínských námořníků, uvedl čínský web China Daily. 

Čína se podílí na akcích mezinárodního společenství proti pirátům a nyní hostí schůzku představitelů Ruska, Japonska, EU a NATO, jejímž cílem je zlepšit koordinaci protipirátských akcí.

Ve čtvrtek turecké námořnictvo zadrželo pět pirátů, kteří se pokusili v Adenském zálivu unést řeckou nákladní loď M/V Theofors. Na pomoc jí připlula turecká válečná loď TCG Gendiz a zadržela pět pirátů na motorovém člunu, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám