Hlavní obsah

Východ Indonésie zasáhlo zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta
Aktualizováno

Východ Indonésie zasáhlo v sobotu silné zemětřesení. Jeho intenzita dosahovala kolem sedmi stupňů Richterovy škály. Tamní úřady vydaly varování před cunami, později ho ale odvolaly. Silné otřesy se v zemi objevily už v pátek.

Foto: Enny Nuraheni , Reuters

S otřesy půdy se Indonésie potýká v posledních týdnech opakovaně. Ilustrační foto.

Článek

Indonésie se přitom teprve vzpamatovává z ničivého zemětřesení z konce září, při němž zahynula více než tisícovka lidí. Souostroví Moluky na východě země podle seizmologů zasáhly otřesy o síle 7,3 stupně Richterovy škály.

Epicentrum se nacházelo 209 kilometrů severozápadně od města Saumlaki v hloubce 165 kilometrů. Podle odborníků je to už druhé silné zemětřesení za poslední dva dny. První epicentrum bylo asi 232 kilometrů na severo-severozápad od Indonésie v hloubce 138 kilometrů.

Před deseti dny se téměř dvě desítky států z oblasti Indického oceánu zapojily do cvičení, které je mělo připravit na cunami. Simulovalo se při něm zemětřesení o síle 9,15 stupňů Richterovy stupnice. Stejné se odehrálo o Vánocích v roce 2004 a vyvolalo obrovskou přílivovou vlnu, která smetla pobřeží a vyžádala si na 230 000 obětí.

Indonésie tehdy patřila k nejhůře postiženým zemím. Jen v její provincii Aceh přišlo o život 170 000 osob. Desetitisíce dalších mrtvých byly na Srí Lance, v Thajsku a Indii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám