Hlavní obsah

Na Sumatře země při otřesech spolkla čtyři vesnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padang
Aktualizováno

Počet obětí zemětřesení na Sumatře z minulé středy by mohl stoupnout až na 4000, odhadovala o víkendu OSN. Oficiální čísla z pondělí jsou však nižší a dávají naději, že tragédie nebude tak rozsáhlá. Počet mrtvých činí 603, přičemž dalších 960 osob je nezvěstných a zřejmě mrtvých. Čísla zahrnují i oběti a nezvěstné ze čtyř vesnic, které pohřbilo bahno, když se propadly do země, uvádí list Examiner.

Foto: Reuters

Vesnice u Pariamanu zmizely z povrchu zemského.

Článek

O čtyřech tisících obětí píše na svých stránkách humanitární organizace Adra, jejíž spolupracovník Peter Kern je na Sumatře: „To číslo zahrnuje osoby, u nichž je 95procentní šance, že nepřežily. Těla se pořád hledají.“

Foto: Nicky Loh, Reuters

Zničené budovy v Padangu

Situace se vyhrotila, když se o víkendu zjistilo, že zemětřesení vyvolalo sesuvy půdy, které pohřbily čtyři vesnice u Pariamanu. Podle šéfa krizového centra ministerstva zdravotnictví Rustama Pakaji byly vesnice „nasáty do hloubky třiceti metrů“.

„Zmizel i minaret mešity, který byl vysoký dvacet metrů,“ dodal ještě. Na místě vesnice je nyní jen mohutná vrstva bahna a polámané palmy.

Foto: Reuters

Trosky vesnice Pariamanu

Jednu z vesnic Paraman Cumanak navštívil i Peter Kern: „Sesuvy půdy ji úplně vymazaly z mapy, leží teď pod třímetrovými nánosy hlíny, 95 procent budov se zřítilo. Zúčastnil jsem se i vyhrabávání mrtvých těl,“ říká Peter.

V neděli Indonésie zveřejnila upravená čísla. Podle nich byl celkový počet potvrzených obětí snížen ze 715 na 603. Počet nezvěstných klesl z 3000 na 960.

Foto: Enny Nuraheni , Reuters

Zřícený hotel Ambacang v Padangu

„Zítra ukončí práci pátrací týmy, protože šance na nalezení živých lidí v troskách je minimální. Zničeno je odhadem 83 000 budov. Ve městě už působí velké humanitární organizace, ale například i americká a australská armáda, a poskytují materiální pomoc," uvedel Peter Kern o Padangu.

Ve městě Padang se pomalu obnovuje život. V pondělí už otevřely některé obchody a děti začaly chodit do škol, které jsou nouzově umístěny ve stanech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám