Hlavní obsah

Somálští rebelové se chlubí sestřelením amerického špionážního letounu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kismayo

Somálští islámští v pondělí oznámili, že sestřelili u města Kismayo americký bezpilotní špionážní letoun a pátrají po jeho vraku, uvedl jejich mluvčí pro agenturu Reuters. Podle nich však je možné, že stroj spadl do moře. Spojené státy se k jejich zprávě nijak nevyjádřily. Podle místních obyvatel ale v oblasti často létají americké bezpilotní letouny.

Článek

„Stříleli jsem na americký letoun, který prováděl špionáž nad Kismayo. Naše síly na něj zamířily a sestřelily ho. Viděli jsem ho hořet. Myslíme, si, že spadl do moře,“ řekl mluvčí radikální vzbouřenecké skupiny al-Šabáb šejk Hassan Yacqub.

Obyvatelé města Kismayo potvrdili, že nad ním často přelétávají americké bezpilotní letouny, startující z lodí amerického válečného námořnictva v Indickém oceánu.

Nedávno Spojené státy zabily jednoho z vysoce postavených představitelů, jímž byl Saleh Ali Saleh Nabhan, který byl také členem al-Káidy a byl podezřelý, že spáchal atentáty na americké velvyslanectví v Keni a v Tanzanii a další teroristické útoky. [celá zpráva]

Skupina Šabáb je podle Washingtonu napojena na al-Káidu. V současné době ovládá jih a střed země a vede boj proti slabé vládě prezidenta Šarífa Ahmeda. Letos somálští radikálové rychle postupovali, protože se ze země na začátku roku stáhli etiopští vojáci. Ti na úplném konci roku 2006 vytlačili radikály ze Svazu islámských soudů, kteří kontrolovali skoro celou zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám