Hlavní obsah

Na Samoi byli i čeští turisté, se šesti se ještě úřady nespojily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syndey/Praha

Generální konzul ČR v Sydney Vít Kolář uvedl, že na Samoi, kde zabila vlna tsunami 149 lidí, byli i čeští turisté. Podle něj nelze vyloučit, že byli mezi oběťmi, zatím se však nic takového nepotvrdilo.

Článek

"V téhle chvíli nemohu vyloučit, že mezi oběťmi nejsou Češi," řekl České televizi konzul v Sydney Vít Kolář. "Evidujeme celkem 13 českých občanů, kteří se nacházejí v oblasti postižené tsunami. Nemáme informace, že by nějací přišli o život nebo že by byli zraněni," dodal.

Zatím se nedaří navázat kontakt se šesti lidmi. Kolář to přičítá spíš tomu, že třeba nefungují mobily, případně tomu, že už odjeli, anebo v té oblasti vůbec nebyli.

Jedné Češce musel zastupitelský úřad vystavit náhradní cestovní doklad, protože ji vlna připravila o osobní věci. Pokud by se tedy nalezly její doklady, neznamená to, že mrtvá.

Počet obětí tsunami stoupl na 149. Na Samoi je nyní potvrzeno 110 obětí, převážně starších lidí a dětí. Dalších nejméně 30 lidí zahynulo na Americké Samoi a devět na ostrově Tonga.

Samojský policejní velitel Lilo Maiava ale upozornil, že počet mrtvých bude patrně ještě stoupat. "Možná to potrvá týden, dva týdny nebo dokonce tři týdny, než dokončíme pátrání po mnoha pohřešovaných lidech."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám