Hlavní obsah

Číňanům doporučili sledovat oslavy výročí v televizi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Peking zažije ve čtvrtek velkolepé oslavy 60. výročí vzniku ČLR. Jejich součástí bude i vojenská přehlídka, kde mají být představeny nejnovější zbraně. Kvůli oslavě však bude střed města uzavřen, stovky autobusových linek odkloněny a uzavřeny některé stanice metra. Úřady doporučily Číňanům, aby oslavy sledovali v televizi.

Foto: David Gray, Reuters

Čínští milicionáři na Náměstí nebeského klidu

Článek

Vojenskou přehlídku i večerní slavnost může navštívit jen 30 000 hostů z řad veřejnosti, což je mnohokrát méně, než jaký je zájem. Mají být mezi nimi i upřednostnění obyvatelé z oblastí přilehlých Náměstí nebeského klidu. Tím pádem se číslo těch, kteří mohou volně přijít, ještě zmenší.

Kvůli oslavám bude značná část centra Pekingu uzavřena. První linka metra nebude fungovat vůbec, na dalších linkách budou uzavřeny po celý čtvrtek některé ze stanic. Vlaky je budou projíždět. Také 241 autobusových linek bude odkloněno nebo rovnou zrušeno. Odkloněno bude i 180 letů.

V ulicích bude 10 000 policistů, kteří mají sledovat případné hrozby. Pomůže jim na 800 000 dobrovolníků.

Část ulic je ale zavírána už několik dní kvůli nácviku na přehlídku. Ve středu už bylo uzavřeno celé centrum s Náměstím nebeského klidu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám