Hlavní obsah

Ochrnutý Australan zemřel poté, co mu to povolil soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Devětačtyřicetiletý ochrnutý Australan Christian Rossiter v noci na neděli zemřel poté, co v polovině srpna vyhrál soudní spor, v němž se dožadoval práva na smrt vyhladověním. Rossiter zemřel na infekci, odmítal totiž jakoukoliv léčbu.

Článek

"Řekl bych, že smrt mu byla vysvobozením," prohlásil Rossiterův právník John Hammond o svém klientovi, bývalém sportovci, který měl po loňské autonehodě ochrnuté celé tělo.

"Jsem Christian Rossiter rád bych zemřel. Jsem vězněm svého těla. Nemohu se hýbat," řekl Rossiter novinářům před svou smrtí. "Nemám žádné obavy ze smrti, jen z bolesti. Bojím se jen bolesti," dodal. Svůj život popsal jako peklo na zemi.

Australský soud 14. srpna rozhodl povolit ochrnutému muži, aby dobrovolně ukončil svůj život. Rossiter před tím nejméně čtyřicetkrát žádal pracovníky nemocnice, kde byl hospitalizován, aby mu přestali podávat výživu a nechali jej vyhladovět.

Průlomový verdikt

Srpnový verdikt znamenal obrat v postoji Austrálie k eutanazii, neboť dosud byla v této zemi pomoc nemocnému ukončit svůj život trestná. Po rozhodnutí soudu ale personál nemocnice nemůže být trestně stíhán za neposkytnutí pomoci, neboť Rossiter měl podle soudu právo rozhodnout o své léčbě.

Eutanazie je zatím povolena v Nizozemsku, v Belgii a ve Švýcarsku, tolerují ji v americkém státě Oregon a v Kolumbii. Ve Švýcarsku mohou asistovanou sebevraždu podstoupit také cizinci.

Eutanazie je zatím povolena v Nizozemsku, v Belgii a ve Švýcarsku, tolerují ji v americkém státě Oregon a v Kolumbii. Ve Švýcarsku mohou asistovanou sebevraždu podstoupit také cizinci.

V Česku Senát loni zamítl návrh zákona "o důstojné smrti", který by podle kritiků legalizoval vědomé zabíjení a neřešil hrozbu zneužívání. České právo označuje eutanazii a asistovanou sebevraždu za nepřípustné, ale připouští, že "vůči neodvratitelné a bezprostředně očekávané smrti nemá být cílem lékařova jednání prodlužovat život za každou cenu".

Anketa

Souhlasíte s legalizací eutanázie?
Ano
90,5 %
Ne
9,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7612 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám