Hlavní obsah

Zástupci EU pojedou do Zimbabwe, na které uvalila unie sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm/Johannesburg

Představitelé Evropské unie (EU) se o víkendu v Zimbabwe setkají s čelnými představiteli země, uvedla ve čtvrtek BBC. Předmětem hovorů má být politická reforma v zemi a s ní spojená možnost normalizace vztahů. Je to první návštěvu na podobné úrovni od roku 2002, kdy EU na Zimbabwe vedené autokratickým prezidentem Robertem Mugabem uvalila sankce.

Článek

Delegace EU v čele se švédskou ministryní pro pomoc a rozvoj Gunillou Carlssonovou a komisařem EU pro rozvojovou pomoc Karlem De Guchtem by do Zimbabwe měla odletět v pátek. V průběhu následujících dvou dnů by se měla setkat jak s Mugabem, tak s hlavním představitelem opozice, premiérem Morganem Tsvangiraiem

V úterý nejvyšší představitelé členských zemí Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC) vyzvali Západ, aby zrušil všechny mezinárodní sankce. Dohodu o rozdělení moci mezi zimbabwským prezidentem Robertem Mugabem a hlavním představitelem opozice Morganem Tsvangiraiem se podle SADC daří plnit a země zmítaná hyperinflací prý plánuje politické a ekonomické reformy.

Reklama

Výběr článků

Načítám