Hlavní obsah

Somálcům usekli za krádež ruce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Dvěma mužům byly ve středu v somálském hlavním městě Mogadišu amputovány ruce za krádež. Další muž, odsouzený za znásilnění, byl po odsouzení islámským soudem zbičován. Napsala o tom agentura AP.

Foto: Feisal Omar , Reuters

Somálskem zmítají bída, hlad a násilnosti. Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčího radikální islámské organizace Šabáb se muži ke zločinům přiznali. Očitý svědek popsal AP amputaci, která byla provedena nožem na velkém stole, k němuž byli trestaní muži přivázáni.

Středeční tresty, navržené soudem zřízeným radikálními povstalci, ukazují, jak je centrální vláda, kterou podporují západní státy i OSN, slabá, a to i v rámci hlavního města. Tresty tohoto typu nebyly podle AP v Somálsku nikdy udělovány. Někteří analytici tvrdí, že se začaly udělovat v reakci na chaos a násilí občanské války.

Somálsko je od roku 1991 bez centrální výkonné vlády a podle západních bezpečnostních agentur se stalo útočištěm radikálů organizujících násilné útoky v oblasti i v dalších částech světa. Kvůli násilnostem podněcovaným z velké části bojovníky skupiny Šabáb zahynulo v Somálsku od roku 2007 přes 18 000 lidí a další milión uprchl z domovů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám