Hlavní obsah

Atentát v Afghánistánu si vyžádal životy dvou desítek lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Nejméně 23 mrtvých včetně afghánských politiků si ve středu vyžádal atentát ve městě Materlam východně od afghánské metropole Kábul. Dalších 36 lidí bylo zraněno. Terčem útoku byl náměstek šéfa špionáže. K atentátu se přihlásilo hnutí Tálibán.

Foto: Mustafa Andalib , Reuters

Afghánští policisté na místě výbuchu nálože (záběr z jiného útoku)

Článek

Mluvčí ministerstva vnitra Zemarai Bašary sdělil agentuře AFP, že útok podnikl sebevražedný atentátník: „Je tu velký počet civilních obětí. Zabiti byli vládní představitelé."

Na místě útoku byl velký dav lidí a mezi přítomnými byli členové místní provinční rady a náměstek šéfa afghánské špionáže Abdulláh Laghmání, který byl podle informací agentury AP zabit. Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid oznámil, že terčem útoku byl právě Laghmání.

Výbuch zničil několik vládních vozidel včetně toho, které používal Laghmání. Jeho smrt podtrhuje čím dál tím větší schopnost Tálibánu zasadit úder i do samotného srdce afghánských bezpečnostních složek, poznamenávají analytici. 

Nálož explodovala v době, kdy představitelé místní vlády otevírali novou mešitu ve městě Materlam, což je správní středisko provincie Laghmán, napsala agentura AP s odvoláním na místní činitele.

Informace o útoku jsou rozporné. Podle informací agentury Reuters byl terčem útoku pohřební průvod, do nějž najel sebevražedný útočník s výbušninou v automobilu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám