Hlavní obsah

Mugabe je prý nemocný, Zimbabwe to popírá

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harare

Zimbabwský prezident Robert Mugabe, kterého Západ považuje za diktátora, je nemocný. Uvedl to jihoafrický deník The Times. Zimbabwe to však popřelo.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Prezident Zimbabwe Robert Mugabe

Článek

Jihoafrický list tvrdí, že 85letý Mugabe byl nedávno tajně převezen do Dubaje, kde ho hospitalizovali. Podle Harare byl ale prezident na dovolené a těší se dobrému zdraví. Za falešnou zprávou jsou prý zlé síly.

Ve čtvrtek se má s Mugabem v Harare setkat jihoafrický prezident Jacob Zuma a podle jeho kanceláře nic nenaznačuje tomu, že by mělo v programu dojít ke změně.

Robert Mugabe
Narozen 21. 2. 1924 v Kutamě. Pochází z kmene Zezuru a v mládí byl vychován jezuity. Dálkově studoval filozofii a ekonomii v Jihoafrické republice (1951) a následně práva na Londýnské univerzitě.
Po působení v misijních školách v Rhodesii, Jihoafrické republice a Ghaně se v roce 1960 vrátil do vlasti. Zapojil se do politiky jako tiskový tajemník Národní demokratické strany, která usilovala o nezávislost Zimbabwe. V 60. letech byl několikrát vězněn a prakticky až do roku 1980 pobýval mosambickém exilu.
Téhož roku byl zvolen do čela Afrického národního svazu Zimbabwe - Vlastenecké fronty. Jako první demokraticky zvolený vůdce, byl do roku 1987 předsedou vlády. Poté co byl tento post zrušen, se stal prezidentem republiky. Tuto funkci vykonává dosud.
Spojené státy a EU ho od poloviny 90. let obviňují z nelegálního hromadění majetku, persekuce opozice a politicky motivovaného násilí. Za nepřijatelné považují též Mugabeho podporu zabírání bělošských farem v roce 2000 a další rozhodnutí vedoucí k omezování lidských práv.

Reklama

Výběr článků

Načítám