Hlavní obsah

Ochrnutému Australanovi povolil soud skoncovat se životem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perth

Australský soud v pátek rozhodl, že povolí ochrnutému muži dobrovolně ukončit svůj život. Muž se soudní cestou dožadoval práva na rozhodnutí nepřijímat potravu, napsala agentura AFP. Dosud bylo v Austrálii trestné pomáhat nemocným ukončit jejich život, i když v roce 1995 to bylo povoleno na devět měsíců v Severním teritoriu.

Článek

Pokud personál nemocnice, kde je 49letý Christian Rossiter hospitalizován, přestane muži poskytovat potravu a tekutiny, nebude trestně stíhán, prohlásil soudce v Perthu. Rossiter má podle něj právo rozhodnout o své léčbě, takže výživa a tekutiny "mu nesmějí být podávány proti jeho vůli". Kromě toho je žadatel mentálně zcela v pořádku, takže může rozhodnout o přerušení léčby, dodal soudce.

Rossiter je kvadruplegik (tedy člověk s celkovým ochrnutím končetin), kterému nehrozí smrt. Právě proto Rossiter požádal o ukončení svého života. „Jsem Christian Rossiter a chtěl bych zemřít. Jsem vězněm ve svém vlastním těle. Nemohu se hýbat,“ řekl novinářům podle AFP a svůj život označil za "peklo na zemi". „Nemohu se vysmrkat, nemohu si utřít slzy z očí,“ dodal.

Rossiter se stal spastickým kvadruplegikem po několika nehodách. Nejprve spadl z domu z výše 30 metrů a pak byl sražen autem, když jel na kole.

„Věřím, že kvadruplegikům by mělo být umožněno využít svobody volby. Mým přáním je zemřít. Smrti se nebojím, bojím se jen bolesti. Každé tři dny mi dávají čípek, aby se vyprázdnila střeva. Je to velmi bolestivý proces, který trvá šest až osm hodin,“ popsal svou situaci Rossiter.

Reklama

Výběr článků

Načítám