Hlavní obsah

Thajsko odmítlo vydat Američanům "obchodníka se smrtí" Buta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Thajský soud v úterý zamítl žádost USA o vydání 42letého Rusa Viktora Buta, jenž je jedním z největších obchodníků se zbraněmi na světě. USA ho chtěly soudit, protože prodával zbraně povstaleckým Revolučním ozbrojeným silám Kolumbie (FARC).

Článek

„Americká žádost není uplatnitelná v rámci thajského práva,“ uvedl soudce, který označil americkou žádost za politicky motivovanou a ne za kriminální.

„To je politický případ. FARC vede boj z politických důvodů, nejde o zločinecký gang. Thajsko neoznačuje FARC za teroristickou skupinu,“ uvedl soudce Jitakorn Patanasiri. USA se mohou proti rozhodnutí soudu odvolat. Spojené státy už podnikly proti Butovi kroky v roce 2006, kdy mu zabavily flotilu transportních letadel a zmrazily účty třiceti jeho firmám.

Spojené státy jsou zklamány a překvapeny rozhodnutím soudu, řekl v Bangkoku nejmenovaný americký diplomat. Moskva naopak ústy mluvčího ministerstva zahraničí vyjádřila nad výrokem spokojenost.  

But byl zadržen v Thajsku v březnu 2008. OSN a některé západní země tvrdí, že dodával zbraně diktátorům a samozvaným velitelům vojenských skupin v Angole, Kongu, Sierra Leone i afghánskému Tálibánu. [celá zpráva]

But inspiroval také postavu obchodníka se zbraněmi, kterého ztvárnil ve filmu Obchodník se smrtí Nicolas Cage.

But vystudoval na počátku devadesátých let moskevský vojenský institut a v hodnosti majora sloužil v tajné službě KGB, uvedla BBC. To však popírají lidé, kteří působili v Rusku s podplukovníkem Butem ve stejné jednotce. Údajně se také pokoušel po rozpadu SSSR prodat přebytečná sovětská bojová letadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám