Hlavní obsah

Bill Clinton jedná v Severní Koreji o propuštění odsouzených novinářek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Bývalý americký prezident Bill Clinton přijel v úterý do Severní Koreje, aby tam usiloval o propuštění dvou amerických novinářek, které byly v červnu za ilegální vstup do země odsouzeny k 12 letům v táboře nucených prací. Clintonův přílet do Pchjongjangu potvrdila i oficiální severokorejská agentura KCNA.

Článek

Clintona na letišti přivítali severokorejští představitelé včetně hlavního vyjednávače o jaderném programu. Agentura píše, že "mu malá dívenka předala kytici".

Novinářky pracující pro televizi bývalého amerického viceprezidenta Ala Gorea Current TV byly zatčeny 17. března na korejsko-čínském pomezí. Americká novinářka korejského původu Euna Leeová a její kolegyně Laura Lingová, Američanka čínského původu, připravovaly u hraniční řeky Tumen reportáž o severokorejských uprchlících.

Foto: Reuters

Euna Leeová (vlevo) a Laura Lingová

Severní Korea jejich natáčení označila za politicky motivovanou pomlouvačnou kampaň. Soudila je z ilegálního vstupu do země a z "nepřátelských činů".  Jihokorejské úřady přitom tvrdí, že dvojice na území Severní Koreje vůbec nevstoupila. Ženy byly odsouzeny na dvanáct let nucených prací. [celá zpráva]

Ani Current TV ani americké ministerstvo zahraničí se ke Clintonově cestě do Severní Koreje nevyjádřilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám